De är bäst på företagskultur

Utmärkelse 18 företag får utmärkelsen Sweden’s Best Managed Companies 2020, en kvalitetsutmärkelse som tilldelas svenska, privata företag där kriterier som strategiskt fokus och företagskultur bedöms.

De är bäst på företagskultur
Ballingslöv är ett av 18 företag som fått utmärkelsen.

Utmärkelsen delas ut för andra året i rad av Deloitte och Nasdaq. I bedömningen av verksamheterna ligger fokus på de strukturer som bygger kultur och resultat på lång sikt. Det är kriterier som strategiskt fokus, operationell struktur, företagskultur och ekonomisk utveckling.

Therese Kjellberg, partner Deloitte.
Therese Kjellberg, partner Deloitte.

Therese Kjellberg, partner på Deloitte och ansvarig för Sweden’s Best Managed Companies, menar att framtida lönsamhet bygger på trygga interna processer

– De här företagen har en tydlig vision och ett framåtlutat fokus. Ett sådant arbetssätt är givetvis extra viktigt i turbulenta tider, säger hon i en kommentar.

Starkt ledarskap

Enligt Håkan Sjögren, oberoende jurymedlem samt Managing Director och ansvarig för noteringar på Nasdaq i Stockholm, är det stark samling bolag i årets utmärkelse.

– De visar på exceptionellt ledarskap och starkt engagemang för att skapa lönsam tillväxt. Deras framgångar är ett resultat av ett fokuserat arbete på att bygga starka team och kompetensutveckla inför framtiden, säger Håkan Sjögren.

Best Managed Companies grundades av Deloitte i Kanada 1993 och har sedan dess etablerats i över 20 länder runt om i världen. Sweden’s Best Managed Companies lanserades 2018 och 2019 delades utmärkelsen ut för första gången i Sverige. Syftet är att lyfta fram välskötta privata svenska bolag som utgör en viktig del av svenskt näringsliv och det är ett långsikigt initiativ.

– Vi vet att det finns många framgångsrika privata företag i Sverige och dem vill vi uppmärksamma och stötta i att utveckla sin verksamhet, säger Therese Kjellberg.

Oberoende genomlysning

I ansökan ingår att samla företagens ledningsgrupp för ett så kallat ”lab” där coacher från Deloitte guidar dem genom programmets ramverk.

– På så sätt får företaget en oberoende genomlysning ur aspekter som kultur, hållbarhet och strukturella frågor som exempelvis att mål och processer för den operationella verksamheten finns på plats.

Att delta i programmet är kostnadsfritt för företagen och alla som uppfyller kraven på omsättning, storlek och ägande kan ansöka. En oberoende jury har bland de sökande bolagen slutligen valt ut de företag som uppfyller alla kvalitetskrav för att få utmärkelsen.

Årets jury bestod av Jenny Rosberg, vd för ROPA Management, entreprenör och styrelseproffs, Kim Persson, serieentreprenör, grundare och vd för Sjö&Hav Outdoor Care samt Håkan Sjögren, Managing Director och ansvarig för noteringar på Nasdaq i Stockholm.

Årets företag tilldelades utmärkelsen den 11 juni i samband med ett virtuellt evenemang.

Företagen 2020 presenteras nedan i bokstavsordning:

 1. Ballingslöv International
 2. Bisnode*
 3. Consafe Logistics
 4. EasyPark*
 5. engcon*
 6. ESBE
 7. Hemfrid*
 8. JVAB
 9. OX2*
 10. Piab*
 11. Pierce
 12. Profoto*
 13. Pågen*
 14. Roxtec*
 15. Sigma Technology*
 16. Steelwrist
 17. Svenska Mässan
 18. WorkShop

*Tilldelas utmärkelsen för andra året i rad

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.