ISO/IEC 42001 är en global standard som fokuserar på etisk och ansvarsfull användning av AI. SamCert certifierades i december och kan därmed stoltsera med att företaget följer standardens riktlinjer och att de är engagerade i att använda AI på ett sätt som främjar innovation och effektivitet, samtidigt som de skyddar integriteten.
De är först ut i Europa med AI-certifiering – ”Viktigt med etikfokus”
Certifiering Konsultföretaget SamCert är först ut i Europa med att AI-certifiera sin verksamhet. Vd:n Ann-Sofie Gustafsson berättar om de revolutionerande effekterna.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Det är väldigt viktigt att vi är både trovärdiga och transparenta mot såväl kund som våra partners. Med den här certifieringen kan vi visa att det är något som vi prioriterar, säger Ann-Sofie Gustafsson.
Hon visste att arbetet mot certifieringen skulle kräva en kraftsamling inom företaget, vilket hon också uttryckte när hon undersökte intresset bland medarbetarna. Till sin stora lättnad visade sig alla vara med på tåget.
Konsultföretaget SamCert fyller 20 år i år. Under alla dessa år har verksamheten arbetat med ISO-certifieringar. Gustafsson har sedan länge fokuserat på frågor som rör miljö- och hållbarhet, men på senare år även börjat titta mer på cybersäkerhet och integritetsskydd.
– För drygt ett år sedan ville jag ta reda på hur man ska tänka kring AI och ledningssystem. Helt plötsligt ploppade det upp en helt ny ISO-standard, och då tänkte jag bara ”wow!”. Det kändes som ödet. Den känslan blev starkare när vi fick reda att vi var DNV:s första AI-cert-kund, säger hon.
När Kvalitetsmagasinet når Ann-Sofie Gustafsson har hon tidigare samma dag hållit i en stor dragning om AI-certifiering, för en kunds räkning. Intresset för certifieringen är föga förvånande stort, och Ann-Sofie Gustafsson har inget emot att dela med sig av det hon har lärt sig av certifieringsprocessen.
Ungefär 25 procent av arbetet inför certifieringen av att säkra informationssäkerheten. Sedan byggde de på med etikfaktorer.
– I vår bransch är det extremt viktigt att ha ett högt förtroende och att hålla hårt på sekretessen. Om vi använder AI vårt arbete är det exempelvis fortfarande viktigt att det är vi som faktagranskar och skriver under våra granskningar, säger hon.
Utöver att lära sig mer om fördelarna med AI var ett av de viktigaste skälen till certifieringen att återfå en känsla av kontroll förklarar Ann-Sofie Gustafsson.
– Jag tror att nästan alla människor har ett visst mått av AI-rädsla inom sig, men det är viktigt att vi bestämmer vad vi ska använda AI till – innan andra bestämmer det åt oss. Jag ser på AI som något som existerar för att förbättra tillvaron för mänskligheten, så kallad human centered-AI, säger hon.
För att mildra orosmoln som kan uppstå av snabbt accelererande teknik, exempelvis rädslan av att bli ersatt, har Samcert inkluderat alla medarbetare och nyckelpartners i processen.
– Vi försöker transformera våra arbetssätt där det finns poänger med att göra det, och vi pratar konstant om varför vi gör det. Vi är tydliga med att det inte finns några ambitioner att ersätta människor, säger hon.
AI-användningen har hittills varit helt behovsstyrd. Exempelvis uttryckte en konsult att hen inte kunde närvara vid ett möte, då denne behövde skriva färdigt en offert. Där och då började företaget utforska om AI:n kunde användas för att skriva offerter, så att medarbetarna istället kunde lägga mer tid på att vara kreativa tillsammans.
– Vi använder också AI till rapportskrivning, inspelning av möten där vi får sammanfattande anteckningar, samt att exempelvis att läsa in sig på myndigheters olika beskrivningar av lagstiftning.
Vilket är det viktigaste AI-användningsområdet för just er?
– Det absolut roligaste tycker jag är att man kan göra processbeskrivningar med hjälp av AI. Om man ger AI:n bra input får vi snabbt upp skisser som effektiviserar konsulternas arbete avsevärt.