De är Sveriges bästa arbetsgivare – igen

Det är sig likt i toppen när Universum utser Sveriges bästa arbetsgivare. På fem år har IT-företaget Consid plockat hem titeln inte mindre än tre gånger!

De är Sveriges bästa arbetsgivare – igen
Nöjda medarbetare är guld värda för arbetsgivaren. Foto: Adobe Stock

Närmare 10 000 medarbetare på 47 olika företag och 33 universitet har svarat på undersökningen som gjorts av Universum. Frågorna har sorterats in under tre olika kategorier.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Den första handlar om intern identitet – hur pass väl medarbetarna tycker att arbetsgivaren svarar upp till rykte, image, kultur, karriärmöjligheter med mera.

Den andra kategorin rör hur nöjda medarbetarna är över lag och i vilken mån de skulle rekommendera arbetsgivaren inom sina sociala nätverk.

Den tredje kategorin handlar om lojalitet och hur troligt det är att de kommer att stanna hos arbetsgivaren.

Trygghet viktigt

När det gäller just lojaliteten så har den i snitt ökat från 8,7 av 10 möjliga till 9,6. Det här rimmar väl med det ordmoln som skapats när de svarande fått skriva ord som är ”top of mind”. Här hamnar trygghet och stabilitet i centrum före innovation.

När det gäller just de företag som placerat sig på topp tio-listan så rankas deras fördelar så här av medarbetarna:

 • Ansvarstagande
 • Anställningstrygghet
 • Framgångsrika på marknaden
 • Respekt gentemot anställda
 • Bra arbetsmiljö

Ska vara bra på ett cv

Andra faktorer som kännetecknar en idealisk arbetsgivare är, enligt undersökningen: att det är en bra referens för en framtida karriär, utmanande arbete, marknadsledande, attraktiva/spännande produkter och en kreativ och dynamisk miljö.

Vilka är bäst på det då? Jo, av de företag och organisationer som deltar i undersökning hamnar dessa på topp tio:

 1. Consid
 2. Svensk Fastighetsförmedling
 3. Sigma Technology group
 4. Sectra
 5. Essity
 6. Tetra Pak
 7. Enfo
 8. AstraZeneca
 9. Sogeti
 10. Bravida

Ikea som annars brukar ligga i topp på listor över attraktiva arbetsgivare hamnar här först på plats 13. I tider då det för många är tufft att rekrytera är det förstås guld att ha nöjda medarbetare som fungerar som agerar som ambassadörer för arbetsgivaren.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.