De ska rädda arbetares liv med nyskapad standard

Standarder Arbetsplatsolyckorna ökar. Samtidigt saknar maskintillverkarna standarder för att bygga säkrare maskiner. Nu är den standarden äntligen på rull, och upphovspersonen Bengt Nilsson tror att det kommer revolutionera marknaden.

De ska rädda arbetares liv med nyskapad standard
Bengt Nilsson, Hammerglass.

Hammerglass har höjt säkerheten på arbetsplatser sedan 2009,  genom att tillverka okrossbara glasningslösningar till olika sorters arbetsmaskiner. Bengt Nilsson, senior rådgivare på företaget, upplever att det inledningsvis fanns en något kaxig inställning till säkerhetsaspekten på landets arbetsplatser.

– Man accepterade att det kom stenar och krossade maskinernas rutor. Det gör man inte idag. Det är inte längre acceptabelt att bli skadad på jobbet, säger han.

Tillverkare långt ifrån marknaden

Maskinimportörerna blev alltmer positivt inställda till säkra rutor. Det stora problemet som Bengt Nilsson identifierade var att det var trögt att driva igenom förändringsarbetet hos maskintillverkarna.

– Jag tror att tillverkarna ibland jobbar för långt ifrån marknaden. När Volvo, Cat, med mera har inte haft någon standard för rutor – då blir det helt enkelt vanligt glas, säger han och tillägger:

– Det krävs antingen väldigt tydliga regler och lagar, eller ett stort mod för att gå i bräschen och börja tillverka maskiner på ett helt nytt sätt, säger han.

Utöver säkerhetsrisken är vanligt ömtåligt glas i maskinernas rutor även en hållbarhetsfråga och en ekonomisk fråga. Det blir inte hållbart att behöva byta ut krossade rutor på löpande band. Och om en maskin får en krossad ruta tas den ur produktion vilket påverkar hela driften. Ett stenskott i en ruta skapar snabbt ringar på vattnet och kan bli oerhört kostsamt.

Tillslut ringde Bengt Nilsson upp Sis och förklarade läget.

– Jag sa ”vi har ett problem här”, och de sa ”ja men det är också ni som sitter på lösningen, så ni får skriva en standard”.

Sagt och gjort. Bengt Nilsson blev involverad i svenska ISO-kommittén och sedan en internationell kommitté med säkerhetsspecialister från 19 olika länder. ISO-20687, Rigid plastic safety glazing är nu klar. Nu ska den revideras av en arbetsgrupp i den internationella komittén, innan den lanseras 2025.

Internationell säkerhet i fokus

Den 13 oktober mottog Hammarglass den nya utmärkelsen Standardiseringspriset av Sis. Kommunikationsansvariga Katarina Danielsson är stolt. Hon ser priset som ett kvitto på ett intensivt arbete för att höja säkerheten.

Katarina Danielsson, Hammerglass.

– Framförallt kommer den här standarden göra skillnad internationellt, det är det vi satsar på, för det finns ju länder som har större problem med arbetsplatsolyckor än vad vi har. Vi vill gärna se oss som säkerhetsambassadörer. Självklart har vi ett egenintresse i det att vi vill sälja vår produkt, men vi drivs ju också av att vilja göra skillnad.

Redan idag har 25 procent av alla svenska arbetsmaskiner säkert glas, men Bengt Nilsson hoppas att samtliga av landets maskiner kommer tillverkas med säkert glas inom en tioårsperiod.

– Det kommer bli en jättemöjlighet för marknaden att skapa säkra maskiner, och för arbetsgivare att skapa säkra arbetsmiljöer för de anställda.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.