Den hjärnvänliga arbetsplatsen

Forskning Behovet av hjärnvänliga arbetsplatser är stort. Cirka 700 000 personer i arbetsför ålder lider av någon typ av kognitiv funktionsnedsättning.

Den hjärnvänliga arbetsplatsen
Stock.xchng

En hjärnvänlig arbetsplats får man genom att exempelvis vara flexibel när det gäller arbetstider, ha lathundar och tydliga skriftliga instruktioner, en användarvänlig utrustning, god mötesstruktur med protokollföring och möjlighet att arbeta ostört och ta återhämtningspauser.

Ett stort antal sjukdomar kan ge kognitiva funktionsnedsättningar, exempelvis problem med minne och språk, några av dem är Stroke, Parkinsons sjukdom, epilepsi, ADHD och svåra skalltrauman. Ungefär 15 procent av befolkningen i arbetsför ålder har idag en kognitiv funktionsnedsättning.

Arbetsmiljön viktig

Arbetsmiljön och hur arbetsuppgifter utformas spelar alltså en avgörande roll för den med kognitiva funktionsnedsättningar.

– Många insatser kan vara till fördel för andra medarbetare också, inte minst de som måste arbeta intensivt och under stor press en längre tid. Det går därför att se det som en generell utveckling av arbetsplatsen att göra den ”hjärnvänlig”, säger Thomas Karlsson, biträdande professor och en av de forskare som tagit fram rapporten.

Här hittar du rapporten: RAP2014_02

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste