Det krävs för att lyckas med Industri 4.0

Digitalisering Att investera i rätt digital teknik är en sak. Att få medarbetarna att ta emot den på rätt sätt något helt annat. Forskare på Högskolan Väst tittar på hur man får integrationen att fungera bäst.

Det krävs för att lyckas med Industri 4.0
Personalen måste vara med från start om integrationen av ny teknik ska funka. Foto: Adobe Stock

Vi har tidigare skrivit om hur viktigt det är att kvalitetsprofessionen är med i planeringen av digitaliseringsprocessen för att träffa rätt när man väljer själva tekniken. Men det stannar inte där. Att investera i personalens kompetensutveckling och att ha förståelse för att det är en komplex omställning är minst lika viktigt. Det menar Lars Walter vid Högskolan väst. Han är professor i arbetsintegrerat lärande min inriktning mot industrins digitalisering.

– Steget från att investera i ny teknik till att få en fungerande industriell praktik är ofta längre och mer komplext än vad man förutsett. Det räcker inte att organisationen lär sig använda den nya tekniken, den måste också fungera tillsammans med de system och processer som redan finns på plats på ett effektivt sätt, säger han.

Ta med personalen från start

För det krävs att personalen får delta från start, för att slippa upptäcka i efterhand att det krävdes andra förkunskaper än de som finns på plats. Då får man en smidigare och mindre kostsam omställning.

Lars och hans forskarkollegor håller på med flera olika projekt som anknyter till just detta. Dels ett om integration mellan artificiell intelligens, projektet A-HIL. Dels i projektet Restart där man undersöker inte bara hur oväntade produktionsstopp upptstår, utan även hur de kan förebyggas och hur man kan skapa lösningar för återstart med hjälp av ai-/ar-system.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.