Enkelt verktyg ger bättre vårdkvalitet

Små förändringar i bemötandet gör att patienterna upplever större delaktighet och blir mer nöjda med vården som helhet, visar en ny avhandling.

Varje år kontaktar cirka 26 000 personer i Sverige patientnämndens kansli med klagomål, var sjunde upplever att det funnits brister i bemötandet i kontakten med personal i hälso- och sjukvården. Men bemötandet och vårdkvaliteten kan förbättras med ganska enkla medel, visar sjuksköterskan Eva Jangland i sin avhandling.

Hennes studier visar att även om patienterna är nöjda med den medicinska delen av vården, så upplever de brister i det psykologiska stödet eller i den information de får i samband med beskedet om sin diagnos.

På två kirurgiska vårdavdelningar testade hon därför en metod för att förbättra patienternas delaktighet. Patienterna fick varje dag skriva ned sina frågor och funderingar på ett ”patientkort”. Det fungerade sedan som ett verktyg i dialogen med sjukvårdspersonalen, exempelvis vid ronder och utskrivningssamtal. Utvärderingen visade att de patienter som använde patientkortet under sin tid på sjukhuset upplevde att de haft bättre möjlighet att delta i beslut vad gäller både omvårdnaden och den medicinska vården jämfört med dem som inte fått kortet.

– Mina studier pekar på betydelsen av ett gott bemötande och att patientens delaktighet kontinuerligt prioriteras och diskuteras i vården. Men också att patientens delaktighet i vården kan förbättras genom en enkel och resurssnål åtgärd, säger Eva Jangland.

Eva Jangland tror också att patienters berättelser om negativa möten i vården kan användas som utgångspunkt för reflektion i utbildning och i handledning för alla yrkeskategorier i hälso- och sjukvården.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.