Ett enda patent giltigt i 17 länder

Immaterialrätt Snart blir det enklare för den som vill ha ett patent som gäller i ett stort antal europeiska länder. Den 1 juni träder det nya enhetliga patentsystemet i kraft som gör att enda patent automatiskt blir giltigt i 17 EU-länder.

Ett enda patent giltigt i 17 länder
Ett patent blir automatiskt giltigt i 17 länder. Foto: Stock Adobe.

Frågan om ett enhetligt patentsystem har diskuterats i många år. Redan 2009 kom EU-länderna överens om en lösning och först nu, 14 år senare, kommer systemet att träda i kraft.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Det nya patentsystemet innebär att det blir både enklare och billigare för till exempel ett svenskt företag som vill säkra sina immateriella rättigheter i ett stort antal EU-länder.

Efter den 1 juni kommer det räcka att företaget vänder sig till den europeiska patentmyndigheten European Patent Office (EPO) för ansökan och godkännande om ett europeiskt patent och slipper därmed validera patentet i varje enskilt land med allt vad det innebär av avgifter och översättningar.

– Det enhetliga patentsystemet är en viktig förutsättning för att stärka Sveriges och Europas innovations- och konkurrenskraft, säger Peter Strömbäck, generaldirektör för Patent- och registreringsverket.

Giltigt i 17 länder

Inledningsvis kommer ett enhetligt patent att vara giltigt i 17 länder, medan tio länder tills vidare har valt att stå utanför systemet nämligen Spanien, Irland, Grekland, Kroatien, Cypern, Polen, Rumänien, Slovakien, Tjeckien och Ungern.

Parallellt kommer även en enhetlig patentdomstol för tvister om europeiska patent att etableras. Det kommer att bidra till en ökad rättssäkerhet och minimera riskerna för olika utgångar för tvister när ett europeiskt patent prövas i en och samma domstol.

Varför är det då viktigt att söka patent?

– Ett patent är en immateriell rättighet som ger dig ensamrätt att utnyttja en teknisk lösning på ett visst problem. Därmed får du en bättre marknadsposition och slipper priskonkurrens på de marknader där du har patent. Du som äger ett patent har också rätt att sälja eller licensiera ut det, säger Peter Strömbäck.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.