Extroverta trivs bäst med att jobba hemifrån

Distansarbete Två av tre som arbetat hemifrån under pandemin trivs bra med det. De som har allra lättast att anpassa sig till den nya situationen är de medarbetare som har en extrovert personlighet, visar en ny rapport.

Extroverta trivs bäst med att jobba hemifrån
Extroverta har lättare att hantera omställningen. Foto: Stock Adobe.

Rapporten ”Hemarbete – flexibelt arbete är det nya normala” har tagits fram av Europeiska Institutet för beteendevetenskaplig analys (EIBA) och bygger på en stor undersökning som genomfördes i juli 2020. Omkring 1 500 personer tillfrågades, varav drygt 500 personer arbetat hemifrån under krisen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsmagasinet premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om bättre verksamhetsutveckling.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på kvalitetsarbete i Sverige.
  • Kontinuerligt nya aktuella erbjudanden av mervärden.
Redan prenumerant?
Mårten Westberg, vd EIBA.
Mårten Westberg, vd EIBA.

– Tidigare undersökningar visar att ledarskap i fabrik skiljer sig från ledarskap i kontor. Men med hemarbetet har ytterligare en arena tillkommit. Den går inte jämföra med någonting vi sett tidigare, konstaterar Mårten Westberg, vd för EIBA, som genomfört studien tillsammans med Stefan Tengblad från Göteborgs universitet, Petri Kajonius från Lunds universitet och Sophie Hedestad på Netigate.

Familjens betydelse

Ett 50-tal frågor ställdes om hur medarbetarna upplever den nya arbetssituationen och vilka parametrar som ligger bakom. Det visar sig att de flesta är positiva till omställningen – två av tre som arbetat hemifrån är nöjda med det.

Normalt brukar olika socioekonomiska faktorer ligga bakom allt från sjukfrånvaro till trygghet på jobbet, till och med tandhälsa och kondition. Men det är inga faktorer som påverkar hemarbetet, visar rapporten.

Däremot är familjen betydelsefull på andra sätt. De som har en partner som också arbetar hemifrån och trivs med det känner större trivsel och arbetsglädje för egen del.

Extroverta trivs bäst

I undersökningen studerades även sambandet mellan personlighet och arbetstrivsel. De som har extroverta drag, alltså en mer utåtriktad läggning trivs bättre med att arbeta hemifrån än de som är introverta.

Enligt Mårten Westberg finns det flera förklaringar till det.

– De som är extroverta har dels lättare att hantera förändringar, dels fler andra sociala kontakter än kollegorna på jobbet. Därför är det viktigt att som chef upprätthålla regelbundna kontakter med de medarbetare som har en mer introvert läggning för att ge dem det stöd de behöver, säger han.

En annan grupp som trivs bra med hemarbetet är dem som annars har svårt för aktivitetsbaserade kontor med öppna arbetsytor. På hemmakontoret får de det lugn som behövs för att kunna koncentrera sig på jobbet.

Hybrid nya normala

Vad väntar då när krisen blåst över? Mårten Westberg tror inte på en övergång till det normala.

– Det nya normala kommer snarare att bli en hybrid av arbete hemifrån och arbete på ordinarie arbetsplats beroende på personlighetstyp och arbetsuppgift, förklarar han.

I undersökningen svarar 40 procent att de kan tänka sig att fortsätta jobba en eller ett par dagar hemifrån, 40 procent tre – fyra dagar hemifrån, medan endast 20 procent vill arbeta antingen heltid på kontoret eller heltid hemma.

Stora tidsvinster

Både för samhället i stort och för individen innebär det ökade hemarbetet ändå stora tidsvinster, menar Mårten Westberg.

– Vår uppskattning är att drygt en miljon människor kommer att fortsätta jobba hel- eller deltid hemifrån. Med tanke på att genomsnittssvensken har omkring en halvtimmas restid till jobbet innebär det att en miljon timmar omvandlas från arbetstid till fritid, säger han.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.