Fem tips: Så säkrar du en avkopplande semester

HR Se upp så att inte semestern blir en stressfälla. Här är fem konkreta tips som hjälper dig att hitta semesterkänslan och göra det till en tid för återhämtning.

Fem tips: Så säkrar du en avkopplande semester

På samma sätt som vi behöver tid för återhämtning i vardagen så är semestern viktig för att varva ned systemet för att vi sedan ska kunna varva upp igen inför höstens arbete.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Som människor är vi gjorda för att kunna springa snabbt och jobba hårt när det behövs. Men vi behöver också vila. Utan återhämtning och vila drabbas vi av en mängd åkommor – spända käkar och axlar, magsår, migrän, panikångest och utmattning.

Problemet är att det finns en massa krav och förväntningar på vad en bra semester bör innehålla, både andras och dina egna.

– Det är inte så det är tänkt, vi behöver vara ned. Du behöver det, din kropp behöver det. Vi kan inte låtsas-ta semester, det blir inte återhämtning, säger Elizabeth Kuylenstierna, ledarskapskonsult, terapeut och medlare i konflikter.

Listan över alla måsten kan bli lång – ni ska resa, träffa släkt och vänner, ordna grillkvällar, bygga altan, odla grönsaker, fixa i stugan och dessutom hinna med att läsa böcker i hängmattan. Och den avkoppling du försöker få till blir störd av alla måsten, traditioner och krav från omgivningen – och inte minst, mobilen och sociala medier som ständigt pockar på uppmärksamhet.

Men finns de förväntningarna verkligen? Eller finns de bara i ditt huvud, att du tror att andra förväntar sig saker av dig? undrar Elizabeth Kuylenstierna.

– Kom ihåg, det finns inga måsten. Fundera istället på vem det är som ställer alla krav och hur du egentligen vill ha det, påminner hon.

Elizabeth Kuylenstierna berättar om hur hon själv jobbat med sina krav och förväntningar. Hon berättar om hur hon tidigare alltid var stressad över julen, alla måsten och allt som skulle hinnas med. Men det hon egentligen längtade efter var en raggsockejul, att tassa omkring i pyjamasbyxor, se på film och mysa. Så hon bestämde sig för att släppa alla måsten och satsa på att skapa den jul hon egentligen drömde om.

Det är också hennes bästa tips för att få till en riktigt återhämtande semester. Ta dig tid och fundera över hur du vill ha det på din semester, utifrån dina förutsättningar och livssituation. Vad längtar du efter? Vad är semester för dig och din familj?

– Gör en ny lista med saker du vill göra, istället för allt du tror att du borde göra, tipsar Elizabeth Kuylenstierna.

Fem tips för en avkopplad semester

1. Stäng av och koppla bort. Det är nödvändigt för att komma i kontakt med dina egna tankar, behov och önskningar. Lägg bort mobilen och undvik sociala medier. Känns det svårt? Prova dig fram, testa att koppla bort någon dag och lägg märke till vad som händer.

2. Begränsa skärmar. Det ger utrymme för andra typer av aktiviteter som att spela brädspel eller berätta historier för varandra. Var lite kreativ om det känns svårt, låtsas att ni har strömavbrott eller är utan wifi.

3. Ta tid för reflektion. Ligg kvar i sängen en stund på morgonen, lyssna på ljuden, känn efter hur du mår – är du hungrig eller törstig? Fundera över hur du vill att den här dagen ska bli. Samma sak på kvällen, fundera över hur dagen varit – har du lärt dig något nytt, blev du överraskad?

4. Använd andra sinnen. Lyssna, känn och smaka. Hur smakar maten? Hur låter skogen? Ge tid tid att uppleva i nuet – utan mobiler eller annat som stör dina intryck.

5. Ta semestern på allvar. Ta dig själv på allvar. Vad är det du behöver? Hur vill du ha det?

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.