Fiskstim i en dynamisk värld

Ledarskap Framtidens verksamheter måste bli mer agila, hitta sätt att styra och leda så att både organisation och medarbetare blir samspelta och anpassningsbara. Vi måste bli mer som flexibla fiskstim, menar författarna till en ny bok från Roos & Tegner.

Fiskstim i en dynamisk värld

Dynamiken och osäkerheten i omvärlden ökar och företag är utsatta för hård konkurrens. Mycket talar för att det är de verksamheter som är agila som är vinnarna på sikt. Ändå går många i motsatt riktning och bygger alltmer byråkratiska och rigida styrsystem. Företagen blir som tungstyrda supertankers när de istället borde vara som flexibla fiskstim: decentraliserade, samspelta och snabba.

Det är budskapet i boken Det agila företaget – fiskstim eller supertankers i en dynamisk värld? av Lennart Francke och Göran Nilsson. Boken blandar fallstudier av bland annat Handelsbanken med forskning och konkreta tips på hur en organisation kan bli mer agil, det vill säga mer kundorienterad och flexibel än ägarfokuserad och toppstyrd.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.