Första svenska certifieringsorganet klart för kontroll av spelbolag

Certifiering Alla spelbolag som är verksamma på svenska marknaden måste numera vara kontrollerade av ett ackrediterat organ för att få licens från Spelinspektionen. Swedac har nu ackrediterat det första svenska certifieringsorganet.

Första svenska certifieringsorganet klart för kontroll av spelbolag
Alla spelbolag måste vara kontrollerade av ett ackrediterat certifieringsorgan. Foto: Stock Adobe.

Den svenska spelmarknaden har växt explosionsartat och i dag är omkring 100 spelbolag, varav ett 70-tal med onlinespel, verksamma i Sverige. För att få ordning och reda på verksamheten skärptes lagstiftningen vid förra årsskiftet, vilket innebär att alla spelbolag numera måste ha licens för att få erbjuda kommersiellt spel.

Licensen utfärdas av den statliga myndigheten Spelinspektionen och krävs oavsett var spelbolaget har sitt säte. Även de utländska internetbaserade spelbolagen som verkar i Sverige omfattas alltså av samma krav.

Den nya lagstiftningen har till syfte att säkra skatteintäkter, men även att se till att spelbolagen följer vissa etiska riktlinjer, som till exempel att man har måttfull marknadsföring och ger stöd till dem som tycker att man spelar för mycket.

Kontroll under ackreditering

För att spelbolaget ska få licens ställs i sin tur krav på att ett ackrediterat organ kontrollerar att verksamheten uppfyller kraven i Spelinspektionens föreskrift LIFS 2018:8 och utfärdar en rapport om överensstämmelse som bifogas licensansökan.

Swedac har nu ackrediterat det första certifieringsorganet i Sverige – Gaming Associates Europe AB – som därmed har rätt att granska spelbolag.

Det är alltså inte spelbolagen som ackrediteras, utan de organ som kontrollerar spelbolagen, förtydligar Helena Calmén, bedömningsledare på Swedac.

– Tidigare fick spelbolagen hitta andra lösningar och vända sig till ackrediterade organ i andra länder, som till exempel Nederländerna. Nu kan de istället anlita en svensk aktör, säger hon.

Ackrediteringsprocessen innebär att certifieringsorganet bedöms ur ett helhetsperspektiv och kontrolleras enligt kraven i både Swedacs och Spelinspektionens föreskrifter.

– Vi granskar mängder med parametrar, som till exempel ledningssystem och kompetens, förklarar Helena Calmén.

Fler följer efter

Intresset för att ansöka om svensk ackreditering för kontroll av spelbolag har hittills varit måttligt. Men Helena Calmén bedömer att fler certifieringsorgan nu kan komma att följa efter.

– Det finns indikationer om att företag som är ackrediterade inom andra områden nu tittar på spelmarknaden som en ny möjlighet, säger hon.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste