Gå på talangjakt

Hur skapar man engagemang för kvalitetsarbetet? Ett sätt är att fånga upp vad medarbetarna brinner för och se till att ta vara på deras talanger.

När vi är som mest engagerade, när vi dyker ner i arbetsuppgifter som vi älskar, då är vi oftast också som mest produktiva, noggranna och kreativa. Att ta vara på medarbetarnas talanger och se till att alla får utvecklas på de områden de har fallenhet för kan därför vara en riktig framgångsfaktor.

– Energin, intresset och passionen att bli bättre finns oftast i de områden där man redan är bra. Satsar vi på medarbetarnas styrkor är det troligare att vi når toppresultat. Lägger vi istället fokus på de svaga områdena kommer vi aldrig att orka gneta oss upp till mer än medelmåttig nivå.

Det är budskapet från Charlotte Hågård, som nyligen kom ut med boken Alla har talang. Hon menar att hela idén med ledarskap är att få människor att jobba med rätt saker. En chefs främsta uppgift är därför att hitta medarbetarnas talanger och ge alla en chans att får utvecklas på områden de brinner för.

Inbitna felsökare

– Vi är präglade av att leta fel. Första steget är att tro på att alla medarbetare har talang. Och en insikt om att det är en viktig framgångsfaktor. Det är ett förhållningssätt som kräver ett öppet sinne och en positiv inställning till individers utveckling.

En person kanske är fantastisk på att bemöta gnälliga kunder, en annan impulsiv och snabb på att kläcka nya idéer. Genom att börja prata om talang och söka olika medarbetares styrkor, exempelvis i utvecklingssamtal, kan organisationen som helhet ta helt nya kliv framåt.

Coacha till resultat

Men det räcker inte med att upptäcka medarbetarnas styrkor. En talang måste tränas och utmanas för att utvecklas. En idrottare når inga toppresultat utan idog träning och bra coachning. På samma sätt behöver medarbetare får feedback och stöd från sin chef för att växa. Utan rätt träning är risken nämligen stor att medarbetaren stagnerar och till slut tappar engagemanget.

– Förr eller senare tröttnar de ur, blir trötta, missnöjda och gnälliga eller söker andra jobb, konstaterar Charlotte Hågård.

Ett bra tips för att komma igång med talangjakten är att börja med sig själv. Fundera över dina egna talanger. Vilka arbetsuppgifter älskar du? När känner du glöden?

– Tänk på att medarbetare som får ägna sig åt sina favorituppgifter blir mer engagerade och automatiskt satsar lite mer på att göra ett bra jobb, förklarar Charlotte Hågård.

Fakta

Så styrketränar du dina medarbetare

Tro. Ditt förhållningssätt är en viktig framgångsfaktor. Du behöver vara övertygad om att alla har talang och en förmåga att utvecklas. Upptäck. Lär känna dina medarbetare. Fråga dem vad de gillar, hur de själva ser på sina styrkor. Lägg märke till vilka uppgifter de verkar ha lätt för och när de presterar på hög nivå. Be medarbetarna göra en älsklingslista och en tristlista över sina arbetsuppgifter. Kanske någon kan byta uppgifter? Fundera över hur tråkiga, men nödvändiga arbetsuppgifter kan kryddas eller om man kan turas om att göra dem. Träna. Ge feedback och coacha medarbetaren så att denne hittar vägen för att träna upp sin talang. Gör en utvecklingsplan och skapa utrymme för träning. Utmana medarbetaren att tänja på sina gränser och gå utanför sin komfortzon. Släpp fram passionen. Se till att medarbetarna får ägna sig åt uppgifter där de får använda sina styrkor. Då blir arbetet både roligare och mer motiverande.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.