Gemensamma mål för informationssäkerhet

Samhället bearbetar, lagrar och kommunicerar mer information än någonsin. Därför har myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB tillsammans med regeringen och övriga myndigheter tagit fram en strategi för samhällets informationssäkerhet.

Strategin utgår från standarder för informationssäkerhet som redan finns. Det nya är att hela samhället, från statliga myndigheter, företag, kommuner och privatpersoner får en gemensam riktlinje för åt vilket håll vi all ska sträva mot när det gäller it-säkerhet.

– Att kunna hantera information på ett säkert sätt är en angelägenhet för alla. Därför är det viktigt att det finns en gemensam uppfattning och färdriktning för hur samhället ska arbeta med informationssäkerhet, meddelar Helena Lindberg, generaldirektör för MSB via Swedish Standards Institute, SIS.

Bengt Rydstedt, projektledare på SIS, är ansvarig för standardiseringen inom området informationssäkerhet. Han säger:

– Enligt strategin bör standarder som gynnar informationssäkerhet användas eftersom de bygger på erfarenhet och tar tillvara redan gjorda landvinningar. På så sätt kan en högre säkerhet uppnås och onödiga misstag undvikas.

Uppsatta mål

Strategin som tagits fram ska gälla mellan 2010 och 2015. Ett antal mål har satts upp för samhällets informationssäkerhet som främjar:

• medborgares fri- och rättigheter samt personliga integritet

• samhällets funktionalitet, effektivitet och kvalitet

• samhällets brottsbekämpning

• samhällets förmåga att förebygga och hantera allvarliga störningar och kriser

• näringslivets tillväxt

• medborgares och verksamheters kunskap om, och förtroende för informationshantering och IT-system

Vartannat åt

Strategin bygger på de riktlinjer som finns i regeringens skrivelse Samhällets krisberedskap – stärkt samverkan för ökad säkerhet (Skr. 2009/10:124). Strategin kompletteras med en nationell handlingsplan med konkreta åtgärder. Handlingsplanen förvaltas av MSB och är för närvarande under revidering, något som ska ske vartannat år.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.