Generation Z rankar sina drömarbetsgivare

Arbetsgivarvarumärke Den så kallade Greta-effekten märks i de svenska studenternas attityder till arbetsliv och karriär, visar FöretagsBarometern 2020 från Universum. Det är också en av de första undersökningarna som ger en tydlig bild av jobbpreferenserna hos generation Z, alltså personer födda från mitten av 90-talet till mitten av 00-talet, som nu är i majoritet på svenska universitet och högskolor.

Generation Z rankar sina drömarbetsgivare
Generation Z är nu i majoritet på universitet och högskolor. Foto: Stock Adobe.

Sveriges studenter får varje år rösta fram sina drömarbetsgivare i landets största och mest omfattande karriärundersökning som genomförs av Universum. Drygt 24 000 studenter på 33 universitet och högskolor har deltagit i årets undersökning och bland annat svarat på vilka arbetsgivare de helst vill arbeta för.

Google har i flera år dominerat rankinglistorna, inte minst bland ekonomerna, där den amerikanska söktjänsten legat etta i över sju år. Men i år har förstaplatsen övertagits av svenska streamingtjänsten Spotify.

Hållbarhet viktigt

I undersökningen ser Universum också ett tydligt intresse för arbetsgivare som visar på ett engagemang för hållbarhet. Cirka 45 procent av studenterna väljer bort arbetsgivare som saknar hållbarhetstänk i sin affärsmodell. 47 procent prioriterar miljömässig hållbarhet, 33 procent social hållbarhet och 20 procent ekonomisk hållbarhet.

Den så kallade FMCG-branschen (Fast Moving Consumer Goods) med arbetsgivare som Oatly, Essity och Carlsberg ökar också i popularitet. Även företag inom datorhårdvara, datorprogramvara och teknik går framåt, medan branscher som retail och bank går tillbaka – dock med undantag för fintech med företag som Klarna, Avanza och iZettle.

Topp 3 mest attraktiva arbetsgivare 2020:

Ekonomi:

 1. Spotify
 2. Google
 3. Ikea

Data/IT:

 1. Google
 2. Spotify
 3. Microsoft

Juridik:

 1. Mannheimer Swartling
 2. FN
 3. Åklagarmyndigheten

Naturvetenskap:

 1. Naturvårdsverket
 2. AstraZeneca
 3. Oatly

Samhällsvetare:

 1. FN
 2. Utrikesdepartementet
 3. Spotify

Civilingenjör:

 1. Google
 2. Volvo Cars
 3. Spotify

Högskoleingenjör:

 1. Volvo Cars
 2. Google
 3. Sweco

Fastighetsmäklare:

 1. Fastighetsbyrån
 2. Svensk Fastighetsförmedling
 3. Bjurfors

Sjuksköterskor:

 1. Karolinska Universitetssjukhuset
 2. Astrid Lindgrens Barnsjukhus
 3. Sahlgrenska universitetssjukhuset

Lärare/förskollärare:

 1. Stockholms stad
 2. Göteborgs stad
 3. Skolverket

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.