Här är de svenska e-handelsraketerna

E-handel Svensk e-handel har haft en stark tillväxt under pandemiåren. I topp bland e-handelsraketerna placerar sig ett bolag med matlagningsprodukter som redovisar en tillväxt på hela 1 143 procent under förra året, enligt en rankning från Svea Bank.

Här är de svenska e-handelsraketerna
Pandemin har bidragit till en stark tillväxt inom e-handel. Foto: Stock Adobe.

För sjätte året i rad har Svea Bank kartlagt Sveriges 100 mest framgångsrika e-handelsföretag. Listan har tagits fram med hjälp av statistik från UC och de företag som placerar sig på listan har haft den högsta procentuella omsättningsökningen under det senast mätbara året.

Årets kartläggning visar att Burgerstore från Åtvidaberg är Sveriges e-handelsraket 2022. Under 2021 kunde företaget, som säljer matlagningsprodukter, redovisa en tillväxt på hela 1 143 procent.

Tätt därefter kommer Stockholmsbaserade Vont. Företaget, som utvecklar och säljer tobaksfria nikotinprodukter, hade under fjolåret en tillväxt på 1 120 procent. På tredje plats kommer Techhuset som ökat med 703 procent.

Det företag som årets topp-100-lista som haft högst omsättning under 2021 är annars matkasseföretaget HelloFresh.

Tuffa tider väntar

Att e-handelsåret 2021 blev ett rekordår som präglades starkt av pandemin råder ingen tvekan om. En tydlig nisch i erbjudandet har också varit ett viktigt framgångsrecept för de e-handlare som velat skala upp snabbt, menar Magdalena Caesar, affärsområdeschef betallösningar för e-handel på Svea Bank.

– Nu befinner vi oss dock i en tid som ställer nya krav på Sveriges e-handlare. Även om vi fortfarande handlar digitalt i stor utsträckning har avvecklandet av pandemirestriktionerna självklart haft en inverkan på e-handeln. När räntor och inflation dessutom stiger blir det extra tufft för många e-handelsbolag, säger hon i en kommentar.

I likhet med tidigare år dominerar Stockholmsföretagen topp-100-listan; 40 procent av företagen är baserade i länet. Även Västra Götaland och främst då Göteborg håller sig väl framme med var femte butik på listan.

Men för övrigt är e-handeln väl utspridd över landet med 59 olika orter representerade på listan.

Här är de 10 e-handelsföretagen med högst omsättningsökning 2021.

Burgerstore +1 143 %

Vont +1 120 %

Techhuset +703 %

Dreamlogistics Communications +684 %

Awarenutrition +521 %

Activenordic +476 %

Pongmarket +426 %

Price-point +398 %

Lfb Group +391 %

Foutho +375 %

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.