Här är finalisterna i tävlingen Smart industri

Digitalisering Fem finalister har valts ut för att de på ett smart och innovativt sätt tar vara på digitaliseringens möjligheter.

Här är finalisterna i tävlingen Smart industri
Foto: Adobe Stock

Syftet med tävlingen är att stimulera små och medelstora företags digitala och hållbara transformation genom att lyfta fram goda exempel.

– Vi vill lyfta företag som är innovativa och kan agera förebild åt andra. De som väljs ut har haft en digital utveckling som lett till påvisade effekter såsom exempelvis effektivare resursutnyttjande och identifiering av nya kundvärden, säger Fredrik Hörstedt, vice vd på IVA och juryns ordförande.

Här är årets finalister:

Ecoclime Group AB

Andreas Cederlund, marknadschef på Ecoclime.

Erbjuder kvalificerade tjänster och världsledande tekniklösningar inom cirkulär energi för fastigheter. Företagets vision är ”Zero emission buildings”, det vill säga fastigheter som är självförsörjande av termisk energi.

– Vi har en högintressant systemlösning som möjliggör stor energibesparing. Givet vad som händer i världen och vårt klimat måste vi göra allt vi kan, och vårt bidrag är att kombinera teknik och digitalisering för att skapa en mer hållbar värld, säger Andreas Cederlund, marknadschef på Ecoclime.

Minalyze

Annelie Lundström, vd på Minalyze.

Världsledande inom XRF-skanning av borrkärnor och mjukvara för visualisering av geologiska data.

– Vi har en unik och patenterad teknik som möjliggör att man kan prospektera och bedriva gruvdrift mer effektivt. Med våra högteknologiska maskiner och AI-baserade mjukvaruverktyg vet man snabbt vad som finns i marken och om det är brytvärt – industrin kallar detta Orebody Knowledge. Det man tidigare gjorde med lupp och hacka har vi ersatt med röntgensyn och AI. Gruvindustrin spelar en central roll i omställningen till grön teknik. Vi måste ha tillgång till kritiska mineraler för att kunna genomföra omställningen, säger Annelie Lundström, vd på Minalyze.

Preformance AB

Henrik Arnesson, ägare och säljare på Prefromance.

Beskriver sig själva som ”Sveriges modernaste problemlösarfabrik för produktion av formsprutade plastdetaljer”.

– Det är kul att det börjar uppmärksammas hur hög nyttjandegrad våra CNC-styrda maskiner har. Vi har arbetat fram strukturer för att integrera alla verksamma processer i ett flöde. Det är ett till helt digitaliserat flöde som vi har fått med hela organisationen på. Det har resulterat i att våra maskiner har en beläggning på cirka 70 till 80 procent. Än har vi inte stött på någon i Norden som har ett digitaliserat flöde som vi, säger Henrik Arnesson, ägare och säljare på Prefromance.

Roxtec international AB

Världsledande inom tätningslösningar för kabel- och rörgenomföringar.

Rikard Hasselgren, chief information officer på Roxtec.

– Tidigt förstod vi att det digitala och hållbara kommer att vara kritiskt för vår framtida förmåga, dels för att växa och fortsatt ge våra kunder de produkter och tjänster som de förväntar sig, dels för att bredda erbjudandet och kundvärdet. Digitalisering är numera en naturlig del i företagets övergripande utveckling och linjerar fullt med bolagets strategi. Att vi tidigt satsat på ägarskap ute i organisationen, satsade på utbildning, certifieringar och samarbete har varit avgörande. En annan starkt bidragande faktor till nomineringen är såklart också hur vi genom våra digitala verktyg kan hjälpa kunder att effektivisera och kvalitetssäkra hela livscykeln för våra produkter, säger Rikard Hasselgren, chief information officer på Roxtec.

Åkerströms Björbo AB

Erbjuder radiostyrning och digitala tjänster för industriella processer.

Anna Stiwne, vd på Åkerströms.

– Med vår lösning sparar kunder på maskin, resurser och på miljön. Vi gör till exempel så att kunden vet exakt hur mycket en kran eller maskin lyfter. Om man inte vet hur mycket man lyfter så måste man rapportera maxmängd vikt, men med vår lösning får maskinen leva sin faktiska livslängd. Många bäckar små, det är resursoptimering och viktigt ur ett hållbarhetperspektiv, säger Anna Stiwne, vd på Åkerströms Björbo AB.

Vinnaren kommer att utses vid konferensen Automation Summit den 11 oktober 2023.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.