Högavlönade får snabbare vård

Värdekonflikter ger högavlönade personer snålskjuts i kösystemet. De som tjänar bra har 34 procent kortare kö till kirurgin. – Föga förvånande, säger forskaren.

Genom att undersöka samtliga väntelistor inom Östergötlands landsting och jämföra kötiden med socioekonomiska data för de väntande patienterna har hälsoekonomen Gustav Tinghög vid Linköpings universitet kunnat visa att högavlönade rör sig snabbare framåt i kösystemet. Men det är inte för att de stoppar pengar i läkarens rock, andra faktorer än just ekonomi spelar in.

– Höginkomsttagare är vanligen mer välutbildade, förstår kanske bättre de administrativa systemen och kan prata för sig. Därför går det fortare för dem, säger Gustav Tinghög som har skrivit avhandlingen The art of saying no.

För de högavlönade som väntar på allmän kirurgi är kön 34 procent kortare, och om de väntar på ortopedi, 27 procent kortare.

Inom andra medicinområde, hjärt-kärlsjukdomar, gynekologi, urologi och ögonsjukvård, gick det inte att se någon skillnad i kötid beroende på patientens inkomst. Inte heller diskriminering beroende på etnicitet eller kön.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.