Industrin kan dra nytta av rymdteknik

Mycket av den forskning som bedrivs kring rymden kan komma till nytta på jorden. Nu har ett svenskt rymdteknikföretag blivit nod i ett europeiskt nätverk som arbetar för att identifiera och överföra rymdteknik som kan användas i den kommersiella industrisektorn.

Industrin kan dra nytta av rymdteknik
Laura Mendelin

Potentialen för kommersialisering av rymdrelaterad utveckling är stor. European Space Agency, ESA, har genom åren bidragit till att rymdteknologi har kommit till användning i form av bland annat sjukvårdsprodukter, förbättrad avfallshantering och vattenrening. Studier har visat att varje euro investerad i rymdteknik genererar 20 euro i spin-off-effekter i andra branscher.

Det svenska rymdteknikföretaget Umbilical Design har nu utsetts till nod inom ESA Technology Transfer Network. Nätverket består av 12 nationella tekniköverföringsinitiativ över hela Europa.

Umbilical Design kommer både identifiera svenska teknologier att föra in till ESA och europeiska teknologier att föra ut från nätverket till svensk industri.

Det handlar bland annat om att skapa mötesplatser för teknikutvecklare och mottagare, stödja tekniköverföringsprocessen och lyfta fram goda exempel. För detta projekt har Umbilical Design beviljats nationell finansiering genom Rymdstyrelsen under tre år.

– Jag ser mycket fram emot att arbeta som den svenska noden i det europeiska rymdnätverket och att kunna erbjuda nätverkets värden till den svenska industrin, säger Cecilia Hertz, vd och grundare Umbilical Design.

Företaget startade 2001 och erbjuder tjänster inom design och arkitektur för rymden och andra extrema miljöer i samarbete med ESA och NASA.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.