Ingenjörer hjälper företag att växa

Förbättringsarbete Små och medelstora företag som anställer sin första ingenjör ökar produktiviteten och nettomsättningen drastiskt, visar en undersökning. Nu ska ett projekt i Jönköping hjälpa mindre företag att rekrytera och behålla ingenjörer.

Det tvååriga projektet Den första ingenjören startar nu till våren. Syftet är att hitta och genomföra metoder för att stimulera och stödja små och medelstora företag i Jönköpingregionen att rekrytera och behålla ingenjörer. Målet är att få företagen att utvecklas och växa bättre.

Enligt en undersökning från Ramböll utvecklas mindre företag som anställer sin första ingenjör bättre. Företagens produktivitet ökade i snitt med nästan 300 procent, nettoomsättningen med mer än 500 procent och de kunde öka sin bemanning med ytterligare fem anställda.

– Projektet syftar också till att visa våra medlemmar, ingenjörerna, på vilka fördelar och möjligheter till utveckling som mindre företag kan erbjuda, säger Annika Jederström, projektledare på Sveriges Ingenjörer.

Initiativtagare till projektet är Sveriges Ingenjörer och medverkande branschorganisationer är TMF (bransch- och arbetsgivarorganisationen för trä och möbelföretagen), Skärteknikcentrum, Polymercentrum och Svenska Gjuteriföreningen. Projektägare är forskningskoncernen Swerea/Swecast.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.