Interna informationsstölder allt vanligare

Mer än hälften av alla företagare och anställda menar att det är vanligt eller mycket vanligt med interna informationsstölder. Det visar en undersökning, som gjorts på uppdrag av säkerhetsföretaget Ibas, som också pekar på att bristande säkerhetsrutiner är huvudorsaken.

I undersökningen, som genomförts av Demoskop, visar det sig att vart tredje företag har råkat ut för informationsläckage under de senaste två åren och att var tredje förvärvsarbetande kände till fall på sin arbetsplats där detta hade hänt. Underökningen visar också att 37 procent av företagsledarna upplever informationsstölderna som ett hot mot det egna företaget. Dessutom tyckte två av tre av de tillfrågade vd:arna, it-cheferna eller anställda att det är osannolikt att företagets system och rutiner upptäcker en informationsstöld.

– Interna informationsstölder beror tyvärr många gånger på dåliga rutiner och direktiv från företagsledningen, konstaterar Ibas vd Hans Edlund. Det handlar ofta om ren okunskap bland ledningen och hos de anställda som bäddar för slarv.

Förbjudet att skicka

Han menar att det måste finna tydliga regler och att ska stå klart att det är förbjudet att skicka företagsintern information till någon utanför företaget. Enligt honom växer mängden interna informationsstölder ständigt och är ett betydligt större problem än exempelvis hackers. Det beror på att det är så enkelt att få med sig information. Den största källan är fortfarande slarv, men rena stölder förekommer också. Det kan exempelvis vara att man tar med sig ett kundregister när man börjar på ett nytt jobb.

I undersökningen säger nio procent av de tillfrågade att de kan tänka sig sprida eller ta med sig intern information, 18 procent är tveksamma och 72 procent svarar nej på frågan.

Åtgärder behövs

Det går inte att skydda sig helt mot informationsstölder, men en tydlig policy minskar naturligtvis riskerna. Det går också att bygga in annan säkerhet, enligt Hans Edlund. Det kan handla om vissa adresser i ett kundregister som fungerar som indikatorer på att någon stulit ett register. När någon gör utskick från registret går post till en viss adress och indikerar därigenom missbruk.

– Men det viktigaste är att ständigt se över sina rutiner, säger Hans Edlund.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.