Jobba hemifrån allt vanligare bland arbetare

Distansarbete Andelen svenskar som arbetar hemma blir fler och fler. Ökningen gäller även arbetare och offentliganställda, enligt Internetstiftelsen.

Jobba hemifrån allt vanligare bland arbetare
Trenden med hemarbete håller i sig – och ökar bland arbetare. Foto: Adobe Stock

Hemmakontoret är en trend som verkar överleva pandemin. Internetstiftelsens årliga rapport ”Svenskarna och internet” visar på en fortsatt ökning av arbete hemifrån. På ett år har andelen svenskar som jobbar på distans ökat från 51 till 57 procent.

Det som har minskat är däremot andelen svenskar som arbetar hemma alla veckans dagar. Den siffran har krympt från 21 till 15 procent. Sannolikt har det väl att göra med att pandemin är över, och att många åtminstone delvis har återgått till sina arbetsplatser.

Arbetare jobbar mer hemifrån

Desto mer intressant är det då att se att distansarbetet hänger kvar. För även om färre jobbar heltid digitalt så arbetar alltså fler digitalt några dagar i veckan. Det verkar alltså som att det har skett en beteendeförändring där de digitala möjligheterna att utföra arbetet på distans från kontoret har slagit igenom.

Dessutom är det inom gruppen arbetare som ökningen märks mest. Bland dem har andelen som arbetar digitalt hemifrån ökat från 17 till 22 procent från 2021 till 2022. Även bland anställda inom offentlig sektor har det skett en tydlig ökning från föregående år. Ökningen i den gruppen har gått från 55 procent 2021 till 59 procent 2022.

Fler arbetare jobbar heltid hemifrån

Bland tjänstemän och anställda inom privat sektor finns i princip ingen skillnad mellan 2022 och föregående år, i fråga om hur många som arbetar hemifrån. Den enda skillnaden är som sagt att färre arbetar alla veckans fem dagar hemifrån, jämfört med förra året.

Arbetare är den enda gruppen i Internetstiftelsens undersökning där det har skett en liten ökning även av andelen som arbetar hemifrån digitalt under alla veckans dagar. Den siffran har gått upp från 5 till 7 procent från 2021 till 2022.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.