Jourmottagning får pris för bästa arbetsmiljöidé

Öjebyns vårdcentral satte ihop tre skrivbord och skapade en mer flexibel yta för jourmottagningen. Nu har de fått tidningen Du & Jobbets pris för bästa arbetsmiljöidé.

Bättre kontakt mellan sköterskor och läkare, smidigare handledning av ST- och AT-läkare samt en mer effektiv service till patienterna blev effekten när Öjebyns vårdcentral i Piteå kommun gjorde förändringar i inredningen och omstrukturerade jourmottagningen.

– Våra doktorer som tar hand om dagens akuta jourfall sitter tillsammans på en gemensam expedition som vi kallar Linnéakuten. Det blir en fördel för andra personalkategorier när alla är samlade, vi vet alltid var vi har våra jourdoktorer, säger enhetschefen Ulla Sundquist som är glad över utmärkelsen.

Idén till en mer effektiv jourmottagning kläcktes redan 2008 och har utvecklats sedan dess.

– Tidigare satt doktorerna på sin ordinarie expedition och jobbade ofta ensamma en för- eller eftermiddag. Idag arbetar man två och två och kan bolla med varandra om vem som tar vilken patient. Sköterskorna kan diskutera med läkarna direkt och utbildningsläkarna får ett helt annat stöd, behöver de konsultera en ordinarie doktor så finns de där bredvid, säger Sundquist.

Mindre spring

En annan fördel med en samlad expedition är att mindre tid behöver läggas på att springa runt och leta efter rätt läkare. För patienterna har förändringen inneburit att det ibland kan vara längre väntetider, men att servicen väl inne på akutmottagningen blivit mer effektiv.

Priset för bästa arbetsmiljö består av ett diplom och en summa pengar.

– Det är jätteroligt, bara att ha blivit uppmärksammade för det här är det bästa, menar Ulla Sundquist.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.