Hon är ny verksamhetsutvecklingsdirektör på GK – ”Fastnade för värderingarna”

Karriär Sedan drygt tre månader är förbättringsproffset Helena Jiewertz ny verksamhetsutvecklingsdirektör på GK. Nu delar hon med sig av företagets största utmaningar, samt hennes hittills viktigaste erfarenheter.

Hon är ny verksamhetsutvecklingsdirektör på GK – ”Fastnade för värderingarna”
Helena Jiewertz.

Det nya direktöruppdraget är förmodligen det mest breda uppdrag Helena Jiewertz har haft i sin karriär, men det är ingenting som skrämmer henne.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Min roll är ganska ny, men jag känner mig glad över att arbeta med ett väldigt fint team som jag har fått äran att ärva av min företrädare, säger hon.

Under sig har Helena Jiewertz bland annat en verksamhetsutvecklare som hjälper till att koordinera hela utvecklingsportföljen, avdelningen för kvalitet-, arbetsmiljö-, miljö- och säkerhet, inköpsavdelningen och el-funktionen.

– I utvecklingsportföljen ligger alla de projekt som hanteras ihop med ledningsgruppen. Tillsammans bestämmer vi hur vi ska prioritera projekten utifrån ett strategiskt perspektiv. Vissa är koncernövergripande, vissa är bara för GK Sverige. Ibland har det med IT- och systemimplementeringar att göra och ibland är det helt andra typer av förbättringsprocesser, säger hon.

– En del av mitt jobb är att hålla ihop det här teamet som kanske inte tycks ha så mycket gemensamt – mer än den röda tråden att ständigt förbättra företaget. Sedan handlar det naturligtvis om att stötta vd:n och driva ledningsfrågor, säger hon.

Möjligheter och utmaningar

Det märks att Helena Jiewertz är nyförälskad i sin nya arbetsplats. För henne var kulturen en avgörande faktor när hon tackade ja till tjänsten.

– Jag fastnade för värderingarna som finns här. Det är kul att gå till jobbet, och den grejen värdesätter jag högt.

Men allt är inte guld och gröna skogar som glimmar, tillägger hon i samma andetag.

– Hela bygg- och fastighetsbranschen har en svacka konjunkturmässigt och de utmaningarna känner också vi på GK av. Vi arbetar intensivt med att minimera risker, få in affärer och få upp lönsamheten, säger hon.

Förbättringsarbete innebär alltid en lång rad prioriteringar. Affären kommer alltid först förklarar Helena Jiewertz, även om hon har en rad punkter på sin egen agenda som rör inre effektivitet – och som hon strävar efter att de regionala cheferna ska hugga tag i.

– Det är allt från processutveckling till att implementera nya system, och det kanske inte alltid blir första prio för de olika cheferna. Men nyckeln ligger i att ha både ett långsiktigt strategiskt tänk, och en kortsiktig mer pragmatisk hantering av det som sker här och nu, säger hon.

Tar med sig tidigare erfarenheter

För en utomstående kan det låta som att GK:s nya verksamhetsutvecklingsdirektör redan har arbetat många år i sin roll, men hon understryker att hon är mycket ödmjuk inför att just byggsektorn är obeträdd mark.

– Tidigare har jag arbetat som managementkonsult i en rad olika branscher. Det handlar mycket om att motivera medarbetare, hålla handen och driva framåt – och de kunskaperna är användbara även här.

Helena Jiewertz har även arbetat inom ett annat fastighetsföretag, men då mer på beställarsidan. Det gör att hon har fått en helhetsbild av värdekedjan, vilket hon upplever är en fördel i den nya direktörsrollen. Från ett tidigare verksamhetsutvecklings-uppdrag på Nordea har hon fått lära sig om agila arbetssätt.

– Just agilt kanske inte går att applicera rakt av på GK, men att våga använda sig av lite mer moderna metoder, det tar jag med mig.

Vilka är dina främsta visioner kring ditt förbättringsarbete på GK?

– Jag vill bedriva en strategisk verksamhetsutveckling så att vi kan realisera all vår potential. Det kan var ekonomiska mål men också kvalitativa mål. Det vill säga skala bort det som är onödigt, för att kunna göra rätt saker på rätt sätt.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.