Krisen ger bra tillfälle att kompetensutveckla

Förbättringsarbete Coronakrisen har fått till följd att många personer inom industrin permitterats. Nu går myndigheter, arbetsgivarorganisationer, fackförbund och näringsliv samman om ett pilotprojekt med en digital lärportal, där industriföretagen får möjlighet att satsa på kompetensutveckling för att på så sätt gå stärkta ut krisen.

Krisen ger bra tillfälle att kompetensutveckla
Foto: Stock Adobe.

De stora och snabba teknikskiftena med allt mer kunskapsintensiva produktionskedjor ställer nya kompetenskrav på anställda inom industrin. Därför är det viktigt att industrin nu tar tillfället i akt att kompetensutveckla medarbetarna för att företagen ska kunna behålla sin konkurrenskraft och till och med gå stärkta ur krisen, menar initiativtagarna till lärportalen.

Bakom satsningen står Vinnova, Tillväxtverket, Myndigheten för yrkeshögskolan, Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, IF Metall, Sveriges Ingenjörer, Unionen samt Combient.

Brett utbud

Den digitala lärportalen erbjuder industriföretag ett brett utbud av kostnadsfria utbildningar som utvecklats för att möta arbetsmarknadens kompetensbehov och som dessutom fungerar som ett forum för kollegialt erfarenhetsutbyte.

Det handlar om områden som till exempel 3D-printing, 5G-uppkoppling i produktion, människa-robot-samverkan och datavetenskap.

Utbildningarna anordnas av bland andra Produktion2030, Yrkeshögskolan samt svenska och utländska universitet.

– Det här är utbildningar av hög kvalitet som har förutsättningar att göra skillnad i spåren av coronapandemin, kommenterar Klas Wåhlberg, vd på Teknikföretagen.

Skräddarsydda utbildningar

Att alla utbildningar finns samlade på en plattform underlättar för företagen att hitta utbildningar från många olika leverantörer på ett och samma ställa. Företagen kan också få hjälp att skräddarsy kompetensutvecklingen efter företagets och de anställdas specifika behov.

– Det som är bra är att utbildningarna är flexibla och kan anpassas. Företagens anställda kan välja att läsa enstaka moduler eller hela utbildningar. Allt efter tid och behov. Det är ett sätt att snabbt komma igång med kompetensutvecklingen och vår förhoppning är att kunna erbjuda detta till fler branscher framöver, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket.

Projektsamverkan har initierats inom ramen för regeringens samverkansprogram för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Projektet finansieras av Europeiska Socialfonden med 22 miljoner kronor fram till 2021.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.