Lucka 23: Bryt ned utmaningarna

Kvalitetskalendern Varje dag fram till jul kan du ta del av vår kvalitetskalender. Det här är chefen Maria Svanbergs bästa kvalitetsråd.

Lucka 23: Bryt ned utmaningarna
Foto: Adobe Stock/ Raphaelle Sisask

Har du hört talas om termen ”VUCA-world” det senaste? Numera talas det om att krisen är det nya normala, och att organisationer därför måste vara snabbrörliga. Här kommer ett råd om det.

Foto: Uppsalahem

Våga komma igång och testa i mindre skala. Ibland kan komplexa utmaningar kännas stora att ta sig an, och det blir svårt hitta en början. Bryt därför ner utmaningar till mindre delar. Våga bedöma ”grova” nyttor tidigt, även om ni inte har alla siffror på bordet, och våga komma igång och testa i mindre skala. Ha en innovationspott för att möjliggöra snabbrörliga beslut och låt det inte blir en evighetspilot utan följ upp efter en rimlig tid. Avslutningsvis är det viktigt att involvera slutanvändare och kunder redan från början så att slutprodukten blir rätt. Där kan metoden Design Thinking ge ett bra stöd i arbetet. Ofta finns inte alla svar från början, utan de kommer först när man börjar testa. Bollen behöver sättas i rullning. Det går inte att förutse framtiden och omvärlden förändras hela tiden. Genom att testa väcks frågor som annars hade varit svåra att identifiera och som är viktiga att hitta tidigt i processen.

Maria Svanberg, chef för innovation och utveckling på Uppsalahem

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.