Producerade nanorent vatten – blir svensk mästare i innovation

Innovation Vatten är så mycket mer än en dryck. Företagaren Björn Holmström prisas för sitt nanorena vatten – alltså vatten som inte ens har nanosmå dammkorn i sig. Med hjälp av hans innovation kan halvledarindustrin rengöra delar på ett effektivt sätt.

Producerade nanorent vatten – blir svensk mästare i innovation
Från vänster: Skapas vice ordf. Björn Florman, Björn Holmström, talman Andreas Norlén, Minoo Akhtarzand, ordförande i Skapa. Foto: Skapa

Björn Holmström, grundaren bakom NSS Water Enhancement Tochnology, har tilldelats Skapa-priset som varje år delas ut till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Björn Holmströms innovation är nanorent vatten, något som företaget är först i världen med att ha skapat en process för. Vattnet är fritt från partiklar över tio nanometer.

— Vinsten kom verkligen som en blixt från klar himmel! Jag trodde att min största chans var på pitchtävlingen, men när det inte blev något pris där trodde jag det var kört. Det blev en riktig chock när dom läste upp mitt namn! Jag är otroligt glad och stolt över detta, och är så tacksam för alla som hjälpt mig och oss under resans gång, säger Björn Holmström i ett pressmeddelande.

”Minskar kemikaliebehov”

Vinsterna med innovationen beskrivs som stora inom halvledarindustrin. Enligt stiftelsen Skapas jury behövs nanorent vatten för att rengöra kiselskivor inom halvledarindustrin, som inte får ha någon smuts på sig alls.

” Traditionellt används otroligt stora mängder vatten för denna tvättprocess. En halvledarfabrik gör av med miljontals kubikmeter vatten om året. Vatten som dessutom förorenas med kemikalier”, skriver juryn i deras motivering. Men med Björn Holmströms lösning minskas bland annat kemikaliebehov. Vattenåtgången blir upp till 90 procent lägre, och efter tvättning kan vattnet åter släppas ut i naturen, utan föroreningar, står det också i juryns motivering.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.