Idéerna kring företagskultur blomstrade sedan, illustrerade av Jan Carlzons kulturrevolution på SAS på 80-talet som ”sägs ha förändrat SAS från ett teknikerstyrt till ett service- och marknadsorienterat företag”. Delegering av ansvar och införande av grupporganisation blev norm med ABBs T50-program i början av 90-talet som stilbildare, även om resultaten kan ifrågasättas. Hit hör också Percy Barneviks tankar om att ”varje resultatansvarig chef skulle agera som om denne ägde sin enhet då målet var att skapa det lilla familjeföretagets kultur i det stora ABB”.
En väsentlig del av framställningen berör begreppet medarbetarskap, det vill säga hur medarbetare hanterar relationen till sin arbetsgivare och till det egna arbetet. I det goda medarbetarskapet lyckas medarbetaren finna en balans mellan att vara lojal mot arbetsgivare, mot arbetskollegor, men också mot sig själv som individ och sin familj. Bokens ”myndiga medarbetarskap” vilar på en genuin tro på att medarbetare har mycket att tillföra, ifall de ges utrymme att använda sitt förnuft. Vad som krävs är ett arbetsklimat som präglas av ett ömsesidigt förtroende, kontinuitet, professionalism och en grundläggande respekt för mänsklig mångfald.
Det är mycket välskriven, ofta väl underbyggd och tänkvärd framställning av såväl det som varit som det vi kan uppnå med en tro på människan och medarbetarskapet med ett ömsesidigt och balanserat ansvarstagande. Den gav mig mycket kunskap och tankar.
Fakta
Den myndige medarbetaren
Författare: Stefan Tengblad
Förlag: Liber Ekonomi
ISBN 91-47-07367-5