Nacka utsedd till Sveriges Kvalitetskommun

Utmärkelse Nacka kommun har utsetts till Sveriges Kvalitetskommun. Prisceremonin ägde rum på Kvalitetsmässan i Göteborg då även priser delades ut i kategorierna Sveriges Digitaliseringskommun, Götapriset och Sveapriset.

Nacka utsedd till Sveriges Kvalitetskommun
Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande, och Victor Kilén, stadsdirektör, Nacka kommun, tar emot priset. Foto: Rickard Olausson.

Sveriges Kvalitetskommun delas ut till den kommun som lyckats bäst med att utveckla och förbättra demokrati, verksamheter, arbetsmiljö och samhällsbyggande. Utmärkelsen arrangeras av Kvalitetsmässan i samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner, Saco och Vision.

Nominerade till årets utmärkelse var även Burlövs kommun, Höganäs kommun, Stockholms stad och Vallentuna kommun. Som vinnare utsågs slutligen Nacka kommun som fick ta emot priset i samband med invigningen av Kvalitetsmässan.

Juryns motivering:

”Nacka kommun levererar välfärdstjänster av hög kvalitet till medborgarna inom alla områden. Från samhällsbyggnad, skola och omsorg till kultur och fritid. Med en tydlig och etablerad styrmodell som fokuserar på resultat och effektivitet lyckas kommunen med målet att skapa en hög grad av värde från varje skattekrona.

Kommunens vision öppenhet och mångfald efterlevs både strategiskt och i det dagliga arbetet med att ge medborgarna möjlighet att välja och välja bort, och att kunna påverka tjänsterna och kommunens utveckling.”

Bäst på digitalisering

Tre andra priser delades också ut under Kvalitetsmässan.

Sundsvalls kommun tilldelades utmärkelsen Sveriges Digitaliseringskommun. Utmärkelsen går till den kommun som lyckats bäst med att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet.

Götapriset gick till Ortopedkliniken i Oskarshamn för pilotprojektet Digital ortopedkonsult som förkortar väntetiden till en specialist. Priset delas ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter. Det vinnande projektet har valts ut bland 130 insända bidrag. Vår systersajt Kvalitetsvård har skrivit om kliniken så här.

Sveapriset tilldelades Boneprox, en lösning som kopplar ihop tandvården med sjukvården för att på så sätt kunna identifiera riskpatienter för systemsjukdomar som benskörhet i ett tidigt skede. Priset belönar den bästa innovationsidén inom e-hälsa.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.