Ny ai-tjänst kan ersätta kundserviceavdelningen

Kundtjänst En ny smart chatbot använder vass ai för att ge slutkunden en mer anpassad intelligent kundservice, likt en personlig digital assistent.
Kvinnan bakom lösningen – Marija Nikova - tror att den på sikt kan konkurrera ut företagens kundserviceavdelningar.

Ny ai-tjänst kan ersätta kundserviceavdelningen

Konsult- och mjukvaruutvecklingsföretaget Seavus har tagit fram en ny chatbot som tar kundupplevelsen till en ny nivå. Seavus Smart AI Chatbot är som en digital assistent, och tack vare en avancerad artificiell intelligens, maskininlärning samt så kallad Natural Language Processing (NLP) kan den erbjuda kunder en smartare och mer anpassad service 24 timmar om dygnet i flera olika kommunikationskanaler.

Förstår komplicerade frågor

Som jämförelse behöver användare av andra chatbotar ofta skriva in en lydelse eller fråga i en fördefinierad ordning för att få ett matchande svar. Seavus Smart Chatbot kan känna igen och förstå vad användaren är ute efter utan att frågan är ställd på ett fördefinierat sätt. Den kan också kontrollera kundens kontosaldo, initiera direktbetalningar och överföring av pengar från ett till ett annat konto.

– Smart Chatbot kan inom en snar framtid analysera kundens beteende och erbjuda olika paketlösningar baserat på personens tidigare handlingar. Om man vill skicka pengar från en bank eller köpa en produkt från ett företag så kan chatboten guida personen till att göra ett anpassat val, säger Marija Nikova, Divisionschef för Banking and Finance på Seavus.

Kan implementeras genom sociala medier

Hon berättar att Smart ChatBot ska fungera för alla typer av branscher. Dessutom ska den också kunna implementeras genom företagens sociala medier. Detta är främst i syfte till att nå ut till den yngre, digitala generationen.

– Många ”millenials” använder telefonen idag för att scrolla igenom sina sociala medier. Smart Chatbot kan implementeras via Facebook, Skype och Viber, så att vi kan nå ut på deras föredragna kanaler, säger Marija Nikova.

Lär sig från varje interaktion

SmartChatbot anpassar servicen utifrån kunden, lär sig från varje interaktion och blir mer och mer träffsäker efter varje interaktion. Med hjälp av data från historiken och av frågorna som ställs kan olika paketlösningar erbjudas till kunden. Det kan också på sikt ersätta kundservice som vi känner den i dag. I och med att majoriteten av uppgifterna kommer kunna skötas per automatik minskar behovet av företagens kundservice.

– Vi kommer gå från manuell till automatisk service. Dock kommer vissa komplexa frågor fortfarande behöva mänsklig assistans, men i framtiden kommer det mesta kunna skötas av chatboten. Det kommer minska behovet av personal inom kundservice samt minskar företagets driftskostnader, säger hon.

Kan välja utseende

I framtiden vill man att slutkunden ska få en så pass anpassad och personlig service som möjligt. Kunden ska kunna välja sin egen chatbots ”look and feel” och anpassa den själv. Allt från ett specifikt ansikte till ett personligt bemötande.

– Kunden ska känna sig speciell när den pratar med SmartChatBot. Med hjälp av data kan den känna igen kunden, vad personen köper och göra en beteendeanalys. På så sätt kan den agera som en rådgivare och erbjuda olika lösningar utifrån kundens behov, säger Marija Nikova.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.