Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Ny utbildning mot korruption inom vård och omsorg

Offentlig verksamhet Det ska vara lätt att göra rätt för medarbetare och verksamhetsledningar inom vård, omsorg och personlig assistans. Risker för mutor och korruption ska minskas med hjälp av utbildningsinsatser från SKL, KFO och Vårdföretagarna, med stöd av Institutet Mot Mutor.

Ny utbildning mot korruption inom vård och omsorg
Cecilia Berglin.

En förtvivlad anställd inom hemtjänsten berättar om hur han blivit polisanmäld. Släktingar till en avliden brukare har reagerat på att mannen har stått som förmånstagare i brukarens testamente. ”Men vi var ju nära vänner!”, säger han i filmen.

Den filmade personen är en skådespelare, men fallet är autentiskt och personen blev dömd.

– Vi vill visa på dilemman som kan uppstå i vardagen, i synnerhet för medarbetare som utvecklar en nära relation med sina brukare. I de allra flesta fall sker inte felaktigheter med uppsåt, men för den som inte har kunskap kan det vara svårt att tacka nej i en situation som den i filmen, säger Cecilia Berglin, handläggare på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Rätt i praktiken

Kunskap och stöd för att göra rätt i praktiken förmedlas nu inom ramen för en överenskommelse mellan flera aktörer inom såväl det offentliga som näringslivet.

– Vi gör gemensam sak för att så många som möjligt ska lära sig att förebygga, upptäcka och hantera korruption, säger Cecilia Berglin.

Korruption handlar om otillbörligt utnyttjande av sin position för att uppnå privata fördelar; en otillbörlig sammanblandning mellan det offentliga uppdraget och privata intressen.

Fel att ta emot pengar

– Att ta emot pengar eller andra gåvor är aldrig rätt. Det gäller att vara saklig och opartisk och att undvika risk för särbehandling. Andra brukare ska inte behöva misstänka att de blir sämre behandlade. Ytterst handlar det om att använda skattepengar på ett bra och rättvist sätt, säger Cecilia Berglin.

I början av 2018 ingicks överenskommelsen mellan SKL, Arbetsgivarföreningen KFO och Vårdföretagarna, med stöd av Institutet Mot Mutor (IMM). Inom ramen för samarbetet har det nu producerats fem utbildningsfilmer som är tillgängliga på samtliga aktörers webbplatser.

– Förhoppningen är att utbildningsfilmerna gör vår gemensamma överenskommelse greppbar och underlättar för lokalt återkommande diskussioner kring hur sektorn kan motverka mutor och korruption, säger Vesna Jovic, vd på SKL i ett pressmeddelande.

Filmer visar dilemman

Filmerna beskriver bakgrunden till överenskommelsen och dess övergripande delar, exempel på dilemman som kan uppstå samt tips på hur verksamheterna kan arbeta med överenskommelsen. Utbildningen vänder sig till alla som arbetar inom vård, omsorg och personlig assistans eller kommer i kontakt med sektorn.

– Filmerna kan till exempel visas på arbetsplatsmöten, eller av arbetsledare som stöd vid samtal, säger Cecilia Berglin.

Läs även: Myndigheterna med högst och lägst anseende.

Fler exempel än berättelsen om testamentet visas i filmerna. Här finns bland annat en scen med en anställd som lånta pengar av en brukare. Även detta verkliga fall fick ett rättsligt efterspel.

SKL arbetar brett mot korruption genom kunskapsspridning och utvecklingsarbete.

– Det är en verksamhet som spänner över många sektorer. Särskilda insatser har dock gjorts inom byggbranschen, och nu alltså även när det gäller vård, omsorg och personlig assistans, säger Cecilia Berglin.

– Vi arbetar även mot oegentligheter som rör bidrag, falska intyg och liknande.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Kvalitetsmagasinet sparar mina uppgifter
Läs mer om vår integritetspolicy här
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.