Luciana Paulise är en författare, ASQ-certifierad kvalitetsingenjör, agil coach och scrum master från Argentina vars öde det var att arbeta med ständiga förbättringar. Så beskriver hon sig själv. Inte sällan kallas hon coach Lucy, antagligen för att hon kommit att ägna majoriteten av sin karriär åt att stötta individer som behöver hjälp med att uppnå sin fulla potential på jobbet. Men egentligen är hon mest känd för att ha förklarat vad som krävs av organisationer för att bygga välfungerande team. 2022 släppte hon boken We Culture i vilken hon beskriver behovet av en medveten kultur, där förändring leds av alla på jobbet för ökad agilitet, kvalitet och innovation.
Prisade författaren: Ett stadigt jag utgör grunden för ”vi-mentaliteten”
Pionjären
Laget går för jaget! Eller… hur är det egentligen? ”Coach Lucy” menar att individens effektivitet och mående är minst lika viktigt som organisationens.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– We culture-mentaliteten innebär systematik och samarbete. Pandemin visade att de flesta organisationer saknar en kultur och formbarhet som krävs för att hantera konstant förändring, säger Luciana Paulise.
Strävade omedvetet alltid efter kvalitet
Hon sitter i sitt arbetsrum hemma i Texas, där hon bor sedan sju år tillbaka. Paulise anmärker på sitt hår som hon fram tills nyligen har färgat i en kastanjebrun färg. Nu ska hon tillbaka sin silvriga kalufs. Och från rötterna i hennes hår hoppar Paulise sömlöst vidare till att prata om rötterna i Argentina, där hon först introducerades till kvalitet. Länge jobbade hon som försäljningsanalytiker på Exxonmobil, ett av världens största petroleumbolag. Hon minns att hon kände att något behövde göras för att effektivisera företagets processer när hon jobbade där.
– Jag ville jobba fortare och jag ville att organisationen skulle revidera sig själv. Kvalitet var inget jag brydde mig om då, tänkte jag, när det egentligen var det jag alltid strävade efter.
Grundorsaksanalyser, 5S och Kaizen – allt rimmade i hennes huvud. Luciana Paulise insåg att hon kunde hjälpa folk att gilla sina jobb mer genom att hjälpa dem skapa bättre förutsättningar för sitt arbete.
– När något fungerar så krävs mindre energi och ansträngning, vilket gör det mer njutbart att jobba.
Bytte process mot person
Efter tiden på Exxonmobil blev Luciana Paulise sin egen. Hon började coacha olika chefer inom Coca Cola, Facebook, Suez och andra bolag. Paulise sökte nya utmaningar och ansökte om green card för att kunna arbeta i USA, vilket hon till slut fick, och karriären verkade flyta på. Det Luciana inte visste när hon lämnade Argentina, var att hon i samband med flytten lämnade processarbete bakom sig för individuell coachning. Det var en nödvändighet i ett USA där de flesta bolagens kvalitetsarbete sköttes in-house. På hemmaplan var hon ett välkänt ansikte, men i USA var hon bara ännu en scrum master. Och pandemin på det tvingade henne att tänka över sin verksamhet.
– Jag funderade över vad jag var bäst på och kom på att jag ville jobba one-on-one. Arbetet kunde fortfarande handla om ständiga förbättringar och 5S, fast hos en person. Jag blev en slags företags-psykolog, säger hon.
Hon märkte att folk kunde 5S:a sina liv för att uppnå bättre personlig effektivitet, något hon så småningom också skrev en bok om.
– De flesta mår bättre av att tänka strategiskt, att mäta sina framsteg och att sortera bort sådant som inte är viktigt för en. Det kan också kännas bra att hitta balans mellan emotionella och rationella värden – att vara effektiv och samtidigt känna mening.
Prisad för sitt bidrag
Förutom 5S och andra Lean Six Sigma-verktyg har Luciana Paulise utökat sin repertoar genom att studera emotionell intelligens, självförtroende, bluffsyndrom och psykologiska fenomen som kommer i vägen för individuell utveckling, eftersom hon mer och mer ser att det behövs i dagens företag.
– Ledare måste sluta detaljstyra det dagliga arbetet, ta ett steg tillbaka och reflektera över vem man är och vad man vill åstadkomma. Idéen måste vara större än en själv, säger Luciana Paulise.
Under en kvalitetskonferens som arrangerades av American Society for Quality (ASQ) tidigare i år tog Luciana Pualise emot en Phil Crosby-medalj för sitt bidrag till kunskapen om kvalitetsledning, tack vare boken We Culture.
– Jag är jättestolt. Det känns fantastiskt att ha kunnat skapa något som talar om vad var och en kan göra för helhetens skull. Det finns inget I i ordet team, men man måste värna om individer för att kunna skapa ett fungerande och innovativt lag.
Så laget kommer inte nödvändigtvis före jaget, enligt coach Lucy.
– Laget är nyckeln till framgång, men jaget är grunden, säger hon.