Regeringen har i dagarna presenterat sin forsknings- och innovationsproposition. Propositionen fokuserar på internationalisering och global innovation. Bland annat framhålls vikten av internationella samarbeten och utbyten – och ett starkare svenskt deltagande i EU:s ramprogram för forskning och innovation.
SKR vill dock understryka vikten av att välfärdens behov synliggörs och prioriteras i de statliga satsningarna.
En växande demografisk utmaning är att befolkningen blir äldre samtidigt som konkurrensen om arbetskraften ökar. Samtidigt ökar också de sociala utmaningarna och säkerhetshoten. Digitaliseringen får allt större betydelse, och utvecklingen av artificiell intelligens accelererar.
– Vi står inför stora förändringar i Sverige där satsningar på forskning, utveckling och innovation är nödvändigt för att kunna fortsätta utveckla välfärden. Forskningen behöver utgå ifrån de stora utmaningar vi står inför och få förutsättningar att kunna bedrivas i samverkan mellan offentlig sektor, näringsliv och akademi, säger Anders Henriksson, ordförande för SKR i ett pressmeddelande.
Enligt Anders Henriksson är en viktig förutsättning för att nya innovationer ska göra nytta också att medarbetare i såväl offentlig sektor som näringslivet får förutsättningar till kompetensutveckling.
– Sverige ska vara en global föregångare i välfärdsfrågor, hållbar utveckling och samhällsbyggnad. För att utveckla välfärden och samtidigt öka tillväxten och konkurrenskraften krävs strategiska satsningar. Vi saknar ett mer sammanhållet perspektiv i propositionen på satsningar som möjliggör för kommuner och regioner att ta sig an de stora utmaningarna, säger Anders Henriksson.
Anslagen för forskning och utveckling föreslås och beräknas öka successivt från 2025 till 2028 med totalt 6,5 miljarder kronor. Utöver att stärka globala samverkansmöjligheter vill regeringen värna den fria forskningen, minska forskares och lärares administrativa börda och stärkta karriärvägar som främjar excellens.