Strategin är indelad i fem huvudområden:
Regeringen presenterar ny digitaliseringstrategi
Digitalisering Som svar på en fragmenterad politik gällande Sveriges digitalisering har regeringen tagit fram en ny strategi för samlad styrning i digitaliseringsfrågor.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Digital kompetens
- Näringslivets digitalisering
- Välfärdens digitalisering
- Digitalisering av offentlig förvaltning
- Digital konnektivitet
Den nya strategin syftar till att öka medborgarnyttan, stärka välfärden och konkurrenskraften, öka säkerheten och minska administration, säger civilminister Erik Slottnér under onsdagens pressträff.
Digitalisering av förvaltning ska bland annat minska administrationen kraftigt och förenkla för medborgare att komma i kontakt med den offentliga sektorn genom en gemensam app.
– Vi ska analysera möjligheterna till en gemensam digital ingång till den offentliga sektorn. Låt oss säga en medborgarapp, säger Erik Slottnér.
Det kommer även tas fram en molnpolicy för den offentliga sektorn som ska minska beroendet av amerikanska molntjänster, vilket stärks av initiativ från EU.
Digitaliseringsstrategin ska även bidra med ett kompetenslyft med fokus på att minska digitalt utanförskap. Möjligheter till att skriva digitala fullmakter ska undersökas men hur det skulle se ut i praktiken är inte bestämt.
Det ska även göras en satsning på ökad konnektivitet som ska gälla i hela Sverige, med målsättningen att alla ska kunna arbeta och leva i hela landet. Hushåll ska ha tillgång till minst 1 gigabyte per sekund till 2030 i områden det är samhällsekonomiskt gynnsamt.
Myndigheten för Digital Förvaltning, DIGG och Post- och Telestyrelsen, PTS, får i uppdrag att ta fram indikatorer för måluppfyllelse, föreslå ytterligare åtgärder till 2030 och anordna en digitaliseringskonferens som ska hållas en gång per år där strategin följs upp och utvärderas.
Erik Slottnér lyfter att regeringen arbetar med fortlöpande uppföljning av strategin. Molnpolicyn utvecklas vidare och en ny AI-strategi ska tas fram till 2026.