Region i norr tänker bli föregångare inom hållbar innovation

Innovation I juni blev det klart - Uminova Innovation får finansiering till att stötta innovationspiloter som bidrar till Region Västerbottens gröna omställning.

Region i norr tänker bli föregångare inom hållbar innovation
- Vi behöver i större utsträckning jobba med systeminnovation och tänka hållbart så att vi tillsammans kan skapa större skillnad, säger Maria Olofsson. Foto: Uminova Innovation

Projektet Innovationspiloter för omställning ska hålla på i tre år och går ut på att driva och stötta så kallade innovationspiloter som ska fungera som katalysatorer för hållbar omställning i Region Västerbotten.

I juni beviljade Tillväxtverket finansiering till projektet, så nu kan Uminova Innovation facilitera samverkan mellan aktörer som vill bidra till piloter med fokus på omställning.

Enligt Maria Olofsson, verksamhets- och projektledare, kommer effektmätning och effektstyrning att göras vid uppstart av varje pilotprojekt – en lärdom Uminova Innovation tar med sig från tidigare projekt. Syftet är att försäkra sig om att alla piloter drar åt samma håll.

– Vi har lärt oss hur viktigt det är att vid uppstart göra en gemensam effektworkshop för att just sätta gemensamma mål, säger Maria Olofsson.

En annan framgångsfaktor är att ha en neutral projektledare som kan få många aktörer med olika drivkrafter och bakgrunder att styra mot samma mål, lägga hon till.

”Korsbefruktning” för hållbar innovationsutveckling

Nu hoppas Maria Olofsson att alla nyfikna organisationer inom regionen hör av sig och vill medverka i projektet – inte minst skuggaktörer som saknar egna resurser att jobba med innovationsutveckling, men som kan vara med för lärande. För att få till en hållbar och effektiv innovationsutveckling krävs samarbete mellan aktörer inom sfärer som digitalisering, skogsbruk och offentlig sektor, betonar Uminova.

– Det är genom att koppla samman processer, projekt och organisationer på nya sätt som projektet kan bidra till Västerbottens regionala utveckling, och driva på regionens position som en global föregångare inom hållbar innovation och omställning. Vi behöver i större utsträckning jobba med systeminnovation och tänka hållbart så att vi tillsammans kan skapa större skillnad, säger Maria Olofsson.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.