Snabbare ambulanser med datadriven innovation

Sjukvård Att snabbt kunna analysera både historiska och simulerade data är en förutsättning för ett systematiskt utvecklingsarbete. Det är precis vad verktyget Vega gör. Nu kan innovatören bakom verktyget vinna pris för Årets unga idé.

Snabbare ambulanser med datadriven innovation
Hugo Englund. Foto: Oskar Omne

Sedan 2012 har utryckningstiden för ambulanser ökat i nästan alla landets regioner. Det är något som Hugo Englund vill råda bot på. Han är också en av de innovatörer som gått vidare som finalist i Företagarnas pris Årets unga idé.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Hugo Englund har utvecklat Vega, ett simuleringsverktyg som hjälper beslutsfattare att vässa schemaläggning, placering och dirigering av resurser inom ambulanssjukvård med hjälp av historiska data.

Verktyget gör det möjligt att både belysa och minska skillnader mellan olika patientgrupper och bidrar på så sätt till mer rättvis och effektiv vård.

Verktyget är en av flera lösningar som tagits fram av Northstat. Det är ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt vid Umeå universitet som kombinerar spetskompetens från svensk ambulanssjukvård med expertis inom optimering, programmering och statistisk modellering.

Årets Unga Idé instiftades för att hylla nyskapande och världsförbättrande företagsidéer av unga entreprenörer mellan 18–35 år i hela Sverige. Vem av de tio finalisterna som tar hem förstapriset och ett stipendium värt 250 000 kronor avgörs på torsdag.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste