Så får du lugn och ro på semestern

Många chefer känner sig stressade inför semestern, och många tar med sig arbetet, trots att de är lediga.
Helene Stolt, psykoterapeut tipsar om hur du kan koppla bort jobbet på semestern:

1. Planera!

Börja planera inför din semester i god tid. Planera in luckor i din almanacka den sista veckan så att du har beredskap om det dyker upp oväntade saker.

2. Varva ned!

Trappa ned jobbet de sista dagarna innan du går på semester. Ta dig tid att prata med dina kollegor. Fika! Utnyttja flexen för att börja varva ner. Detta är viktigt för att du ska kunna njuta när du har semester och är helt ledig.

3. Avsluta!

Avsluta så mycket av jobbet som du hinner. Prioritera bort sådant som du kan göra efter din ledighet.

4. Städa!

Städa skrivbordet och släng onödiga papper som sparats på hög. Viktiga handlingar som arbetskolleger kan behöva lägger du i en korg på skrivbordet. Övriga handlingar lägger du där de hör hemma.

5. Informera!

Informera dina arbetskollegor hur de kan nå dig om det uppstår ett akut läge. Då kan de som jobbar under din ledighet känna sig lugna. Meddela dina externa samarbetspartners din semesterperiod och vem eller vilka de kan kontakta vid behov. För särskilt viktiga samarbetspartner kan du lämna ut kontaktuppgifter hur de kan nå dig personligen under din semester. Men var sparsam med detta!

6. Delegera!

Låt dina arbetskollegor ta ansvar. Delegera sådant du kan delegera.

7. Laptop!

Om du tar med dig din bärbara dator på semestern är det viktigt att inte låta den stå framme. Använd den enbart i undantagsfall!

8. E-post!

Se över dina e-postinställningar. Fundera igenom om du ska vidarebefordra din e-post eller använda automatiskt ”borta-meddelande” som lämnar information vem de kan kontakta om ärendet inte kan vänta tills du är tillbaka i tjänst. Om du känner att du måste ha kontroll och själv läsa av e-posten under din semester bör du strukturera hur du ska göra detta för att inte fastna i jobb under hela din ledighet.

9. Telefon!

Meddela växeln hur länge du ska vara ledig och vem som kan kontaktas istället. Meddela också hur de kan nå dig om det uppstår något akut och till vilka som de kan lämna ut dessa kontaktuppgifter till. Behöver du lyssna av meddelanden på din röstbrevlåda strukturerar du upp detta på samma sätt som när du läser av din e-post.

10. Var ledig!

Om det går är det bästa att vara helt ledig från arbete under semestern. Det tjänar du på i längden. Om du inte kan vara helt ledig, strukturera upp vissa timmar som du kan ägna dig åt jobbet. Men inte under alla dagar under semestern.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.