Så lyckas du med det omöjliga

Affärsstyrning Utmanande mål kräver mod och engagemang. Kanske kan de kännas lite skrämmande också. Men belöningen är desto större när vi lyckas nå de mål som vi först trodde var omöjliga. Så här kommer du igång.

Så lyckas du med det omöjliga

Nytt år brukar innebära nya mål och satsningar. Ett utvecklande mål, som utmanar dig lite extra, kräver att du kliver utanför din bekvämlighetszon. Kanske är det då extra viktigt att hitta vägar att verkligen hålla i och orka kämpa hela vägen.

Dalecarnegie.se delar med sig av sina bästa tips som hjälper dig att lyckas med dina utmanande mål:

1. Dela upp målet i tre nivåer

Det är en utmaning i sig att våga sätta utmanande mål. Rädslan för att misslyckas kan göra att vi sätter mål som vi är säkra på att vi når. För att våga stretcha din potential och samtidigt säkerställa att du inte bli besviken – dela upp ditt mål i tre nivåer:

  • Trygghetsmål: Det är ett mål du behöver nå, och som du vet att du kan nå.
  • Realistiskt mål: Det är ett mål som du vill nå och som du upplever att du har ungefär 50 procents sannolikhet att nå.
  • Barriärbrytande mål: Det är ett mål du drömmer om att nå. Här handlar det om att våga drömma. Om allt var möjligt och det inte fanns några hinder eller gränser, vilket mål skulle du då vilja nå?

2. Bryt ner målet i dagliga aktiviteter

Bryt ner varje mål i dagliga aktiviteter, vad du behöver göra varje dag för att nå dessa mål. När det gäller ditt barriärbrytande mål måste du antagligen tvinga dig själv att tänka utanför boxen.

Om du följer det här sättet att sätta mål ger du dig själv möjligheten att inte bara nå dina mål, utan även hålla koll på om du är på rätt väg.

3. Var stolt över dina framsteg

I slutet på varje dag, titta på dina mål och dina aktiviteter och reflektera över vad du har åstadkommit. Ge dig själv en klapp på axeln och var nöjd med vad du har lyckats göra. Bestäm sedan vad du behöver göra nästa dag för att komma närmare ditt mål.

Var extra stolt de dagar du kan bocka av aktiviteterna för ditt barriärbrytande mål. Fundera på vad det var som gjorde att du lyckades. Fundera också på hur du kan skapa fler av dessa dagar. Det är nu du börjar inse att det omöjliga faktiskt kanske är möjligt. Det är nu du ser att en dröm inte längre behöver vara just en dröm.

4. Fokusera på rätt saker

Kom ihåg att inte bara fokusera på målet. Fokusera på de dagliga aktiviteter du behöver göra för att nå dit. Det är de som kommer att göra att du till slut når ditt mål.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.