Så tar du steget till att bli ett större företag

Verksamhetsutveckling En dag står du där och inser att det är dags att växla upp och utvecklas i nya riktningar. Företagsutvecklaren Anette Mattsson berättar hur en tillväxtresa kan gå till.

Så tar du steget till att bli ett större företag
Anette Mattsson är företagsutvecklare och konsult på Konkret vd-stöd. Foto: Robin Skjoldborg

Vissa entreprenörer vet redan från början vad de vill med företaget och hur de vill se sin egen roll utvecklas. Andra listar ut det under resans gång. Det kan vara ditt eget beslut eller komma från ägarna, men oavsett om det står i ägardirektivet eller affärsplanen är det en viktig process som tar sin tid. Så hur gör man? Anette Mattsson är företagsutvecklare och konsult på Konkret vd-stöd och vägleder många på sin tillväxtresa.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det är alltid bra att ha en wingman i processen. Det kan vara svårt att själv veta vad man faktiskt behöver för att växa. Man kanske tror att man vet, men så visar det sig i processen att det egentligen var något annat.

Första året = hårt arbete

I början handlar företagandet ofta om drivkrafter, till att börja med att ens våga starta sitt företag och sedan göra hemläxan och ta reda på vad det finns för potential. Första året kan vara tufft, det kanske inte ens går kan plocka ut lön för mödan. Tiotusenkronors frågan är: Vad vill du med ditt företag och varför?

– Du måste ta reda på vad din ägarvilja är. Om man inte har svaret på den frågan ökar risken för att man inte riktigt vet vad som kommer. Men det ska inte bara handla om att man vill tjäna pengar. Fokus bör vara på vad som är din kärna, din vision om vilken typ av bolag du vill att det ska vara.

Ta in kapital

När man är redo att ta nästa steg kan det handla om att ta in kapital i bolaget, och om du är ensam kanske du vill ha med dig någon på vägen.

– Det kan vara en trygghet att göra resan tillsammans med andra och till exempel dela på ägarskapet. Och då är det särskilt viktigt att du har grunderna och ett framtidsscenario klart för dig, så att det blir tydligt för den som kommer in i processen, säger Anette Mattsson.

Se över rollerna

Därefter handlar det om att utvärdera hur man sköter sitt arbete. Vilken roll har du själv och vilket stöd behöver du? Vill du vara operativ eller inte? Vad finns redan inom företaget, behövs en extern styrelse?

– Se över hur många anställda du har och gå vidare med att forma en styrelse och sedan en ledningsgrupp. Det viktigaste som vd och ägare i ett bolag är att inte ta på dig mer än du kan leverera.

Se över strukturen

Du kan behöva titta på själva bolagsformen. Kanske vill du starta fler bolag, öppna en filial eller erbjuda franchiseverksamhet. Bolagsformen påverkar både de juridiska och ekonomiska förutsättningarna för företagets tillväxt.

– Det handlar om att städa och bygga upp grundstommen så att du känner dig trygg. Det ökar också värdet när det är ordning och reda i bolaget.

Tid och yttre omständigheter

Det tar tid att växa. Processen påverkas av omvärlden och ekonomin. Det är inte ovanligt att saker händer som gör att det går långsammare än tänkt. Men när tillväxtprocessen väl är igång gäller det att vara både lyhörd och ha modet att köra på.

– Vi fick två öron och en mun; man ska lyssna mer än man pratar. Modet att köra på handlar om att man inte får fastna i själva strategiarbetet och ropa varg för tidigt. Gör varje litet steg och redogör för de stegen när du är i dem.

Om det är en svår process är det viktigt med information även om man inte har så mycket att säga. Det handlar om transparens, främst i ledningsgruppen men också inför personalen.

– Det är bra att ge alla små detaljer, uppdatera om hur det går. Det kan vara att bara säga ’Nu är vi här och det här är på gång, det här vet vi inte, det kan vi, det kan vi inte, så här jobbar vi’.

Kunder och personal viktigast

Har man ett entreprenöriellt sätt att leda och växer fort är det många som inte har med sig de här bitarna från dag ett, säger Anette Mattsson. Nyckeln är att prata förändring i praktiken, vad det innebär för bolagets alla olika delar och avdelningar – inte bara fokusera på siffror. Ställa sig frågor som vad är avsikten med tillväxten, formulera målet och sedan följa, mäta och se till att det går framåt.

– Ringa in de olika faserna och vad det betyder på olika avdelningar i bolaget. Men hur stora ni än blir så är kunderna och dina anställda det viktigaste. Ju större du blir desto mer fokus blir det på vad ni har för företagskultur och att rekrytera rätt personer.

Sist men inte minst behöver du som vd vara beredd på att din egen roll och fokus kommer att förändras.

– När man blir fler än tio anställda brukar ledarskapet ta en annan riktning. Det är inte alla som reflekterar över det. Men det hänger ihop med vad visionen är och att se över rollerna – din roll kommer också att utvecklas.

4 avgörande steg för att komma vidare i tillväxtfasen

  • Definiera ägarviljan
  • Se över rollerna i bolaget
  • Se över bolagsformen
  • Se till att ha en bra grund att stå på

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.