För att verksamheter lättare ska kunna koppla frågor som rör livsmedelssäkerhet till kvalitetsledningssystem startas en svensk arbetsgrupp som ska arbeta med att uppdatera ledningssystem för livsmedelssäkerhet med utgångspunkt i ISO 22000-serien.
– Vi vänder oss till alla som arbetar i livsmedelskedjan för att få en bredd av intressenter som representerar olika områden, säger Karita Thomé, projektledare på SIS i ett pressmeddelande.
Standarderna ska underlätta livsmedelssäkerhets-kommunikation mellan leverantörer och kunder och kunna användas av alla typer av organisationer så som lantbrukare, foderproducenter, producenter av ingredienser, livsmedelstillverkare och detaljhandlare. Även leverantörer av livsmedelstjänster, cateringtjänster, rengörings- och städtjänster kan vara berörda, liksom de som tillhandahåller lager- och distributionstjänster.
När revideringen är klar ska en organisation kunna certifiera sitt ledningssystem mot standarden, men ännu är arbetet i sin linda. Den internationella gruppen ”Food Safety Management Systems” påbörjar arbetet med revideringen i september.
– Vi välkomnar alla, både nya och gamla intressenter att delta i arbetet och vara med och påverka innehållet i de kommande standarderna, säger Karita Thomé.