”Sluta vara duktig”

Kvalitetsmässan Se individerna, håll blicken på målet och se till att skapa tid för dig själv. Så blir man en god ledare, enligt Sarah McPhee.

”Sluta vara duktig”
Anna Nyström

Sarah McPhee, vd för SPP, utsågs i våras till årets chef. Själv hade hon innan dess inte betraktat sitt ledarskap eller funderat över sin ledarstil. Men som flitigt anlitad föreläsare har hon efter det fått tillfälle att formulera sina bästa ledarskapstips, som hon även delade med sig av under ett fullsatt seminarium på Kvalitetsmässan.

En av de uppgifter som hon tycker är absolut viktigast som ledare är att skapa en bild av framtiden.

– Vad är företagets position i samhället? Vart är vi på väg? Alla behöver förstå sin uppgift i den stora helheten och som ledare är det bara du som kan titta framåt och hålla fokus på det som händer runt hörnet.

Det gäller med andra ord att som ledare inte tryckas framåt av problem, utan leda genom sina drömmar.

Förstå allas olika drivkrafter

Råd nummer två är att se individerna. Att som chef varar intresserad av människor och lära känna sina närmaste medarbetare även på ett personligt plan.

– Du behöver förstå vad som driver dina medarbetare för att du ska kunna ge dem det de behöver för att prestera. Du behöver veta att Bosse brukar hämta barnen på tisdagar och torsdagar, att Lena vill göra toppkarriär, att Pelle gärna vill ha tid att jobba med båten på sommaren, förklarar hon.

För att en arbetsgrupp ska fungera bra behöver även gruppens medlemmar känna varandras drivkrafter.

– När vi förstår att vi är olika, att vi är olika hur lär oss och hur vi tänker, då börjar vi också respektera varandra, framhåller hon.

Det tredje rådet hon vill ge chefer är att hitta balansen.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste