Smarta innovationer löser coronaproblem

Innovation Sex innovationer fick pris efter helgens svenska hackathon för lösningar på coronarelaterade problem. Det handlar bland annat om att matcha företag med arbetssökande och att göra det lättare för konsumenter att stötta sina lokala handlare.

Smarta innovationer löser coronaproblem

Den globala rörelsen ”Hack the Crisis” har kommit till Sverige. I helgen hölls ett virtuellt hackathon ”Hack the Crisis Sweden” för att lösa praktiska problem som orsakas av Covid19. Över 7 000 personer deltog via länk för skapa digitala och andra lösningar som kan användas snabbt av olika myndigheter. Totalt producerade de 500 bidrag.

– Responsen var överväldigande, säger projektledaren Ann Molin.

Hack the Crisis omfattar tre områden: rädda liv, rädda näringslivet och rädda samhället. En rad specifika problem har under dessa rubriker formulerats av bland annat Folkhälsomyndigheten, E-hälsomyndigheten, Arbetsförmedlingen samt flera regioner och kommuner.

Läs även: Snabb innovation löste Västerviks lunchproblem

Sex vinnare i olika kategorier

I kategorin rädda liv belönades skyddsvisir och ett verktyg för att ställa diagnoser på distans. När det gäller rädda näringslivet var den ena vinnaren ett koncept för att matcha arbetssökande med företag som behöver arbetskraft. Den andra var en digital lösning som hjälper konsumenter att hitta lokala leverantörer.

I kategorin rädda samhället fanns också två vinnare. Den första var ett system för att identifiera vilka individer som först ska slussas tillbaka från karantän till ett mer normalt tillstånd. Vinnare nummer två är ett verktyg för att matcha personer som behöver respektive erbjuder hjälp med att handla mat eller uträtta andra ärenden.

Totalt sex jurygrupper med närmare 100 personer i varje arbetade under en intensiv måndag efter evenemanget med att utse vinnarna.

Bakom arrangemanget ligger det statliga initiativet Hack for Sweden, som leds av DIGG, Myndigheten för digital förvaltning. Initiativet till Hack the Crisis togs i Estland för några veckor sedan och har spritt sig över världen.

Läs även: Sverige toppar innovationslistan i Europa

Rötter i Sverige sedan 2014

Hack for Sweden startade 2014 som en innovationstävling för att främja användningen av öppna data. Initiativet har under Arbetsförmedlingens projektledning vuxit betydligt. Nu skapas kopplingar mellan över 100 olika offentliga och privata aktörer i Sveriges innovationssystem.

DIGG ska verka för att Hack for Sweden utvecklas från ett årligt evenemang till ett ständigt pågående arbete som främjar öppen och datadriven innovation som en integrerad del av den offentliga verksamheten.

Läs även: Medarbetardriven innovation skapar mervärde

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.