Starta livscafé och minska stressen

Kvalitetsmässan Sluta jämför dig. Bli smartare och latare och slipp bli sjuk av stress. De råden ger Tomas Danielsson.

Starta livscafé och minska stressen

Tomas Danielsson, ”stressdoktorn”, drar full salong när han talar på Kvalitetsmässan i Göteborg. Stress är något som de flesta  tampas med i dagens arbetsliv. Tomas Danielsson kallar den press vi känner från alla möjliga håll för additionsstress; vi ska prestera i topp på alla plan.

– Vi tror att alla andra kan, hinner och orkar allt. Men vi jagar någon som inte finns, säger han.

De smarta mobilerna, som Tomas Danielsson kallar ”stresstigrar”, ökar på stressen ytterligare. Vi kommer sällan ner i varv, stresspåslaget gör att hjärnan ständigt är beredd på flykt.

– Det som håller på att hända är farligt. Vår hjärna är byggd för flykt när vi inte har kontroll. Men det är helt andra saker än sabeltandade tigrar som vi flyr från idag – saker som vi inte kan springa ifrån.

Återhämtning avgörande

Vad ska vi då göra för att minska stressen i våra liv? Tomas Danielsson levererar en rad tips, som han menar egentligen bara är sunt förnuft. Vi vet hur vi borde leva för att må bättre: sluta jämföra oss med andra, ta regelbunden tid för återhämtning och sluta jaga upp oss i förväg över vad som kan gå fel. Vara lite mer smarta och lata, helt enkelt.

Ett konkret verktyg för att minska stressen på jobbet är att starta ett livscafé. Det innebär att man samlas i arbetsgrupper om högst nio personer en gång i månaden. Drygt femton minuter i månaden räcker.

Så går ett stresscafé till:

1. Var och en beskriver sin egen stressposition. Hur är läget just nu, på jobbet och privat?

2. Sedan går man baklänges tillbaka och får bekräfta att man har sett hur de andra har haft det och hur stressen har uttryckt sig hos kollegorna.

3. Är det något gruppen kan göra för att minska en eventuell stresstopp på jobbet? Kan man jämna ut arbetsflödet bättre?

4. Behöver någon i gruppen avlastning av de andra? Här kan arbetskamrater rätt bestämt berätta att de plockar uppgifter från en kollega som verkar sönderstressad.

– I en skola som testade detta sjönk den stressrelaterade frånvaron med 40 procent, säger Tomas Danielsson.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.