Strunta i förbättringsområdena

Att fokusera på svagheter och förbättringsområden ger sämre utdelning än att förstärka det som är bra. Det anser karriärexperten Charlotte Hågård som menar att svenskt arbetsliv misslyckas med att ta vara på medarbetarnas styrkor.

I medarbetarsamtal är det vanligt att prata om förbättringsområden, om hur vi kan bli mindre dåliga på det vi är svaga på. I en artikel i Cio Sweden förklarar Charlotte Hågård att det är fel sätt att utveckla medarbetare. Det som händer då är att man fokuserar på att lyfta områden som man inte har potential att bli superbra på, och låter de områden där potentialen finns stå tillbaka.

Istället bör man hitta medarbetarnas respektive styrkor och lägga krutet där. Att låta medarbetare ägna sig åt det som hon eller han känner mest engagemang ökar dessutom produktiviteten.

Hennes tips är att ta på sig talangglasögonen och gå in för att upptäcka medarbetarnas styrkor och uppmuntra dem att utvecklas där.

– När verkar arbetet gå lekande lätt? När glöder de för något? När presterar de bäst på en hög nivå? Det är där de har sin talang, säger Charlotte Hågård.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.