Sverige toppar innovationsranking

Innovation Sverige är tillsammans med Danmark, Finland och Tyskland bäst i Europa på innovation, enligt EU:s innovationsranking.

Sverige rankas fortfarande högt inom innovation, konstaterar EU-kommissionen i sin årliga innovationsrankning. EU-länderna värderas enligt en rad olika indikatorer, från systemen för forskning och högre utbildning, till företagsinnovation, immateriella tillgångar, innovation inom små och medelstora företag och ekonomiska effekter.

– Att Sverige åter toppar innovationsligan i EU och drar ifrån andra länder visar att våra satsningar på ökad innovationskraft ger resultat. Sveriges innovationsstrategi handlar om att stärka vår konkurrenskraft som ger fler framgångsrika företag, bättre livskvalitet och fler jobb, säger näringsminister Annie Lööf i en presskommentar.

Sverige rankas tillsammans med Danmark, Tyskland och Finland som som Innovationsledare, vilket innebär att de presterar högt över medel för Europas länder. Sämst rankad är Bulgarien, Lettland och Rumänien som alla ligger långt under medel.

På global nivå har Sydkorea, USA och Japan ett övertag över EU i fråga om innovationsresultat. Däremot ligger Sverige före Australien, Kanada och Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.

Läs hela rapporten här.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.