Tre frågor till Danny Aerts

Danny Aerts är vd för .SE som i år vann Sveriges mest prestigefyllda kvalitetsutmärkelse Utmärkelsen Svensk Kvalitet.

Tre frågor till Danny Aerts

Vad krävs för att driva ett framgångsrikt kvalitetsarbete?

Passion och engagerade medarbetare. Jag kan tycka att kvalitetsprofessionen ofta har väl mycket fokus på de högsta befattningarna och att personerna där är engagerade i förändringsarbetet. Om man inte har med sina medarbetare i processen kommer man inte särskilt långt. Ledningen är mindre viktig än medarbetarna. Är vd och medarbetare engagerade kan man ju bara byta ledning.

Hur gör du för att engagera dina medarbetare?

Jag anser att det är grundläggande att se sina medarbetare och finnas på plats. Jag går alltid en runda 1-2 gånger varje dag på hela kontoret. Då fångar jag snabbt upp saker och mina medarbetare tycker att det är roligt att jag är intresserad av vad de gör. Sen vill de flesta människor arbeta med något som känns meningsfullt. Därför är det viktigt att de får vara med och sätta upp mål som för utvecklingen framåt.

Vad har du för råd till sveriges kvalitetschefer?

Jag tycker att kvalitetsarbete lätt blir svulstigt. Mitt trick är att sortera bort alla floskler.

Processer är exempelvis bara ett sätt att arbeta ihop, att komma från en punkt till en annan utan att man tappar tråden. Många företag har 30-50 nyckeltal. Jag tycker att det räcker med ett par stycken.

En längre intervju med Danny Aerts kan du läsa i nästa nummer av Kvalitetsmagasinet.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.