I år är det elva år sedan man i Tyskland började prata om Industri 4.0. Som en följd av det kom begreppet Quality 4.0. Men vad har hänt sedan dess?
Vad händer med Quality 4.0?
Kvalitet 4.0 Det var den stora frågan när runt 300 kvalitetsledare från hela världen samlades på ett webinarium för att diskutera.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Det var frågan när SFK (Svenska Förbundet för Kvalitet) och EOQ (European Organization for Quality) arrangerade ett rundabordsseminarium online. Vid sidan av svenska experter som professor Ida Gremyr från Chalmers, Jason Martin från Linköpings universitet och Dag Kroslid, vd på Nordan så deltog även en rad internationella ”kvalitetsstjärnor” som Mike Turner, Nicole Radziwill, professor Paolo Sampaio, C Ribas och Martin Peterek. Och ytterligare nära 300 ur kvalitetsprofessionen världen över.
Ödestid för kvalitet?
Att 4.0 handlar om värdeskapande digitalisering är klart. Men vad innebär det för kvalitetsområdet? Allt, menade flera ur expertgruppen.
– Kvalitet är en av grundpelarna i den digitala transformationen. Vi ska vara där – mitt i. Är vi inte det är vi slut som profession, sa Paolo Sampaio från Portugal, som samtidigt att kvalitetsprofessionen går mot sin största förändring – att gå från att vara reaktiv till proaktiv. Ett påstående som vann gehör i auditoriet.
Så vilken roll ska den kvalitetsansvariga ta i digitaliseringen? Flera underströk att det inte handlar om att kunna allt inom maskininlärning, automatisering och så vidare. En god grundförståelse för tekniken krävs visserligen, men framför allt handlar det om att vara den som stöttar när kompetenserna ska integreras. Som ser till att få ut mesta möjliga värde av digitaliseringen – och inte minst att vara den som borgar för att människorna inte glöms bort.
Kvalitet för integration
Digitaliseringen handlar om så mycket mer än teknologi. Tekniken kommer inte lösa problemen, människorna ska göra det.
Att kvalitetsprofessionen har en”spindeln-i-nätet”-roll framhölls av flera deltagare. Nicole Radziwill tog ett exempel där bristen på förståelse mellan en marknadsavdelning och säljavdelning kostade obegripligt stora belopp på ett enda företag.
– Vi är fantastiska integrerare! Vi har länge diskuterat när kvalitetsansvariga ska hamna i ledningsrummet – det är nu, konstaterade Nicole Radziwill.
Människor ska inte ersättas
Det handlar om ett speciellt mindset, menade många. Men behövs vi ens då, undrade någon och pekade på att datorerna kan ta bättre, faktabaserade beslut än vi kan.
– Vi kan ha det bästa transformationsprogrammet i världen. Men om vi inte har den bästa kulturen och det bästa ledarskapet också, så kommer vi att misslyckas. Vi ser det hela tiden. Vi behöver en förbättringskultur. Tekniken ska stödja kvalitetsbesluten, men besluten ska alltid tas av människor, sa Paolo Sampaio.
Han menade också att Quality 4.0 kanske inte är för alla. Det kostar. Den som tror att det går att göra gratis lurar sig själv. Och det kräver att vi dessutom skapar lärande organisationer.