Västsvenskt företag prisas för smart digitalisering

Digitalisering Verkstadsföretaget Bror Tonsjö AB har tagit hem IVA:s företagstävling Smart industri 2021. Företaget får priset för sitt arbete med att digitalisera verksamheten med tydlig målbild på effektiva, flexibla och visuella processer.

Västsvenskt företag prisas för smart digitalisering
Clas Tengström, vd Bror Tonsjö AB, vid prisutdelningen.

Tävlingen instiftades 2016 av Siemens, Teknikföretagen och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och uppmärksammar företag som tar vara på digitaliseringens möjligheter på ett smart och innovativt sätt med tydliga resultat.

I den senaste upplagan av tävlingen utsågs sex företag till finalister: 24Storage, AB Furhoffs Rostfria, Bror Tonsjö AB, Swegreen, Vinden AB och Vironova AB.

Förstapriset gick till Bror Tonsjö AB och hedersomnämnanden till Swegreen och Vinden.

– Bror Tonsjö är ett lysande exempel på ett traditionellt industriföretag som genom digitalisering transformerat alla delar av sin verksamhet, kommenterar Johan Weigelt, vice vd på IVA och juryns ordförande.

Lärdom av andra

Bror Tonsjö i Kode, ett par mil norr om Göteborg, är ett familjeföretag som grundades 1962 och som numera drivs av tredje generationen. Företaget utför skärande bearbetning som svarvning, fräsning och långhålsborrning i metalliska material och har ett 50-tal kunder inom fordonsindustri, off-shore samt gruv- och anläggningsindustri.

– Det är hedrande att vi utsetts till vinnare av Smart industri för vårt arbete med att integrera de digitala verktygen i vår organisation. Att vi varit öppna med hur vi tagit oss an digitaliseringsresan har gjort att vi kunnat dra lärdom av andra företags utmaningar och erfarenheter, säger Clas Tengström, vd för Bror Tonsjö i en kommentar.

Nya affärsmodeller

De två företagen som fått hedersomnämnanden har i båda fallen utnyttjat digitalisering för att utveckla helt nya affärsmodeller. SweGreen har utvecklat lösningar för vertikal butiksodling av grönsaker året runt, medan Vinden AB tagit fram en digitaliserad modell för transport, lagerhållning och magasinering för både företag och privatpersoner.

– Årets pristagare och mottagare av hedersomnämnanden är sett till sina verksamheter mycket olika varandra, men utgör alla goda exempel på de möjligheter digitaliseringen öppnar, säger Johan Weigelt.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.