Mitt i lokalerna för varje arbetsgrupp på Luminator hänger det en tavla. På var sida om tavlan finns det ett rör fyllt med flörtkulor, ett rör med röda kulor på den ena sidan och ett med gula på den andra. Kring den här tavlan samlas gruppmedlemmarna en gång i veckan. Mötet är heligt, oavsett hur mycket man har att göra så ska man komma dit. Detta är hjärtat i Luminators förbättringsarbete.
– Alla som jobbar här och alla som besöker oss ser den här tavlan och kan se hur vi jobbar med ständiga förbättringar, berättar Klas Broström.
Samlas varje vecka
De röda kulorna representerar förbättringsförslag och de gula är genomförda förbättringar. Varje vecka när alla samlas vid tavlan går man igenom förslagen och väljer ut ett som man ska jobba med till nästa vecka. En person utses som ansvarig för att jobba med förslaget och när nästa vecka kommer redovisas resultatet. Är förbättringsförslaget helt genomfört lägger man en gul kula i det andra röret. På så vis åskådliggörs arbetet med ständiga förbättringar.
– Det låter kanske lite dagis, säger Klas Broström, men det är ett väldigt bra sätt att jobba. Alla i verksamheten blir engagerade i förbättringsarbetet och ser att de var och en kan vara med och påverka sin arbetsplats.
Luminator tillverkar hyllsystem, skjutdörrar och andra produkter för förvaring. Förra hösten blev företaget uppköpta av koncernen Elfa som lade ut produktionen av dörrar på Luminator. Detta innebar att arbetsbelastningen som redan tidigare var hög blev ännu högre. Som om detta inte var nog drogs även förbättringsarbetet igång, mitt under detta högtryck.
Hittar bromsklossarna
Klas Broström betonar dock att det finns många fördelar med att sätta igång ett sådant arbete när man har som mest att göra.
– Då, när man har mycket att göra och är som mest stressad hittar man också bromsklossarna i sitt jobb. När man har mindre och göra och det är ganska lugnt bryr man sig inte om dessa bromsklossar på samma sätt. Visst var det lite kämpigt i början, men den tid och det arbete vi la ner då har vi igen idag.
Först ut blev den grupp som jobbar med packning av produkterna. Eftersom de ligger sist i kedjan var de också mest utsatta för alla de problem som skapas under vägen. Det första förbättringsförslag man tog tag i var att organisera om lagret så att det man packar ofta finns nära och det som packas mindre ofta finns längre bort i lokalerna. Alla fick också städa sina bord och packa ned allt sådant som man inte använder så ofta i lådor. Dessa lådor ställdes sedan högst upp på hyllorna.
– Det tog elva månader innan jag tog ned min låda första gången, berättar Klas Broström, och jag kom inte ens ihåg vad jag hade i den. Det var sådana saker som jag trodde att jag skulle ha nytta av, men det visade sig att jag lika gärna kunde kasta lådan.
Ivriga att komma igång
Genom att på detta sätt ändra arbetsrutinerna och plocka bort onödiga arbetsmoment har man fått arbetet att flyta bättre. När de övriga på företaget såg vilka möjligheter som förbättringsarbetet skapade blev de också ivriga med att sätta igång sitt arbete.
– Gruppen som var sist ut att börja jobba med förbättringsarbetet var så ivriga att komma igång att de började mitt under semestern i stället för att vänta till efter sommaren, berättar Klas Broström.
En av de stora föredelarna med att jobba i grupper är att alla anställda blir engagerade. I grupperna turas man om att förbereda och hålla i veckomötena vid tavlan, vilket innebär att man inte är beroende av en person som driver arbetet.
– Det är absolut bannlyst att säga att man inte har tid, eller att det gör vi sen, även om det är svårt när man har mycket att göra. Att komma till den insikten, att enda sättet att vinna tid är att satsa tid och använda den för att lösa problem, har inte varit lätt. Men hittills har vi aldrig behövt ställa in ett veckomöte för att vi haft för mycket att göra, konstaterar Klas Broström.