Var femte kan tänka sig helt digitalt bostadsköp

Digitalisering Digitaliseringen har snabbt förändrat våra köpbeteenden inom en rad olika områden. Det gäller även en av livets största affärer – bostadsaffären. Redan i dag kan var femte svensk tänka sig att genomföra ett bostadsköp – från visning till budgivning och betalning – helt digitalt, visar en undersökning från Mäklarhuset.

Var femte kan tänka sig helt digitalt bostadsköp

E-handeln växer kraftigt inom de flesta branscher och förväntas år 2025 stå för mellan 20 och 30 procent av detaljhandeln. Inom bostadsmarknaden finns en stor digitaliseringspotential och i Mäklarhusets undersökning Bo-Opinion ställs därför frågan: När kommer vi att börja e-handla bostäder?

Redan i dag kan bostadsspekulanter gå på virtuella visningar, provmöblera och renovera kök virtuellt samt få information och lägga bud digitalt, även om stora delar av bostadsaffärerna fortfarande sker manuellt.

I Mäklarhusets undersökning har 2 461 personer besvarat hur de ser på digitala bostadsaffärer. Den visar att var femte svensk – 20 procent – kan tänka sig att genomföra hela bostadsaffären – från visning till budgivning och betalning – online. Den digitala mognadsgraden är ännu större i åldersgruppen under 40 år, där var fjärde kan tänka sig att e-handla en bostad.

Undersökningen pekar även på att internet blir allt viktigare för våra köpbeslut. Nästan 14 procent uppger att deras köpbeslut avseende bostäder formas online, medan 47 procent säger att det formas på visning och 39 procent uppger att digital information och visning väger lika tungt.

Trots digitaliseringen kommer mäklaren ändå ha en viktig roll på framtidens bostadsmarknad. Endast sex procent vill ersätta mäklaren med en digital tjänst. 69 procent föredrar en kombination av mäklare och digital tjänst, medan 25 procent huvudsakligen vill ha hjälp av en mäklare.

Av undersökningen framgår också att intresset för att titta på bostäder på nätet är stort. 38 procent kollar på bostäder online dagligen – inte på grund av ett direkt flyttbehov, utan främst för att bevaka om rätt objekt dyker upp eller för att följa prisutvecklingen i ett visst område.

– Undersökningen visar på svenskarnas höga e-mognad. Lägg där till hur svenskarna i dag använder internet för att ta till sig information om bostäder så är steget inte långt till att vi snart utför en mycket större del av bostadsköpet digitalt. Jag tror att vi snabbt rör oss mot en digi-fysisk bostadsmarknad där det fysiska innehållet, till exempel en visning, blir ett mervärde snarare än en norm. Det kommer innebära att mäklarna i framtiden står för ett serviceinnehåll och en guidning till rätt digitala verktyg, snarare än att som i dag utföra större delen av affären manuellt, säger Erik Wikander, vd Mäklarhuset.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.